Önemsenmeyen kulak akıntıları işitme kaybına sebep olabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Muhammed Özlü, önemsenmeyen kulak akıntılarının tam işitme kaybına neden olabileceğini söyledi.

Kulak akıntılarının birçok nedeni olduğunu, dış kulak, orta kulak, kulak zarı ve iç kulak hastalıklarından kaynaklanabileceğini belirten Doruk Sağlık Grubu'ndan Uzman Doktor Muhammed Özlü, önemsenmeyen akıntılar konusunda uyarıda bulundu.

Özlü, "Bakteriyel enfeksiyon, mantar enfeksiyonu, alerjik (egzama) ve kolestom dediğimiz; kulak zarı ve kemikleri eriten hastalıklardan kaynaklanabilir. Kulak akıntıları önemsenmediğinde özellikle akıntı orta kulaktan kaynaklanıyorsa kulak zarı delik (yırtık) veya erimiştir. Kötü kokulu ve koyu akıntı varsa bu kulak zarını ve kemikleri eriterek; menenjit, beyin absesi ve iç kulak iltihabı yaparak tam işitme kaybına neden olabilen kolestatom dediğimiz hastalığa bağlı olabilir." diye konuştu.

Kulak akıntıları konusunda bilgi veren Özlü, ara sıra nükseden kulak akıntılarının tedavi ile düzelebildiğini ifade etti. Özlü, belli süre sonra tekrarlayan akıntıların genellikle kulak zarının delik olduğu hastalıklara işaret ettiğini kaydetti. Kulak zarının delik olması halinde mutlaka bir uzman doktora başvurulması gerektiğini vurgulayan Özlü, ameliyatla tamir edilmeyen yırtık kulak zarı her iltihaplanma durumunda kulaktaki hasar ve işitme kaybının artacağını belirtti.

Kulak zarı yırtılmaları ve erimelerinin tedavisinde kulak kanalından ya da kulak arkasından doğru çalışarak yeni zar yaptıklarını kaydeden Özlü, şunları kaydetti: "Kulak zarının eridiği ve yırtıldığı durumlarda biz kulak kanalından veya kulak arkasından doğru çalışarak yeni zar yapıyoruz. Eğer kemiklerde erime varsa kıkırdak, kemik greftle veya protezle tamir yaparak işitme kaybını düzeltiyoruz. Kulak zarı ve orta kulaktaki kemikçiklerden tamamen erimiş olsa bile, ameliyatta hastalıkları temizleyerek hem kemikçikleri ve hem de kulak zarını yeniden oluşturuyoruz."

Manşetler