Türkiye’de her yıl 200 bin kişi kansere yakalanıyor.
2012’de 80 bin hastaya kanser tanısı konulduğunu belirten uzmanlar “Diğerleri ya hastalığını bilmiyor ya da tedavi olmuyor” dedi.
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof.Dr. Sedat Koca, kanser hakkında dikkat çekici bir tespitte bulundu.
Antalya’da bu yıl 20’ncisi düzenlenenUlusal Kanser Kongresi’nde konuşan Koca, Türkiye’de her yıl yaklaşık 200 bin kişinin kansere yakalandığını belirtti.
Koca “Buna rağmen 2012’de sadece 80 bin hastaya kanser tanısı kondu. Bu hastaları tedaviye aldık. Ancakgeri kalan120bin hasta kayıp” diye konuştu.
ORAN ÇOK YÜKSEK
Bu rakamlara göre kanser hastalarının her yıl sadece yüzde 40’ını tespit edebildiklerini ifade eden Koca, “Geri kalanlara tanı koyamıyoruz. Bu çok yüksek bir oran” dedi.
Prof. Dr. Koca şöyle devametti: “Sadece biz radyoterapiyle 80 bin hastanın yüzde 20’sini tedavi edebildik. Söz konusu hastalıkların teşhisi geç yapıldığı için ister istemez bu tedavi oranına yansıyor.
Sonuçta bu hastalara erken dönemde tanı koyulsaydı yüzde 20’lik radyoterapiyle iyileşme oranı daha yüksek olurdu.”
Nedeni tanı ve eğitim eksikliği
Prof. Dr. Sedat Koca, birçok hastayı tedaviye alamamalarının nedenini tanıeksikliğine ve yetersiz eğitime bağladı. İlk yapılması gerekenin halkı bilgilendirmek olduğunu söyleyen Koca “Devamında düzenli testler yapılmalı.
Alkol ve sigara kullanılmamalı, güneşte fazla kalınmamalı ve az yemek yiyip bol spor yapılmalı” diye konuştu.
Hazır yiyecekler mideyi bitiriyor
Hazır gıda tüketiminin artmasının mide kanserinin yerini değiştirdiği belirtildi. İzmir Kent Hastanesi’nden Prof. Dr. Sinan Ersin,“Eskiden daha çokmidenin altında yerleşen kanser, artık üst bölümde görülüyor. Bu nedenle çoğunlukla midenin tümünü almak zorunda kalıyoruz” dedi.
NESRULLAH SONAY - BUGÜN GAZETESİ