Öldüren bakteriye ABD’de yakalanan 90 kişi tedavi altında

Öldüren bakteri EHEC’e ABD’de yakalanan 90 kişi tedavi altında. Almanya’da ise ölenlerin sayısı 21’e yükseldi. Alman Sağlık Bakanlığı bakterinin kaynağının soya filizi olabileceğini açıkladı.

Almanya’da başlayarak 11 ülkeye yayılan E.Coli bakterisi salgını nedeniyle 2 bini aşkın kişinin hastanelerde tedavi altında olduğu açıklandı. Alman Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre antibiyotiklere karşı direnç gösteren bakteri nedeniyle sadece bu ülkede hastanelerde bulunan 520 kişinin ölüm riski bulunduğu belirtildi. Salatalıkta görülen ve insandan insana bulaşması nedeniyle çok hızlı yayılan bakteri vücuda girdiği andan itibaren böbrek ve karaciğeri hedef alıyor. Her iki organın iflasına sebep olan bakterinin şimdiye dek dünyada öldürdüğü kişi sayısı ise dün 20’yi buldu.

10 Avrupa ülkesinin yanısıra önceki gün sadece 3 vakanın görüldüğü ABD’de de bakteri nedeniyle tedavi görenlerin sayısının 90’a ulaştığı açıklandı.

Kaynak restoran mı?

Öte yandan sağlık uzmanları ise bakterinin kaynağını tespit etmeye çalışıyor. Alman Salgın Hastalık Merkezi çalışanları, Luebeck kentinde 17 kişinin geçtiğimiz ay bakteri yüzünden hastalandığı bir restoranda incelemelerde bulundu. Hamburg’da 1.5 milyon kişinin katıldığı bir festivalde de bakterinin yüzlerce kişiye bulaşmış olabileceği belirtildi. Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya, E.Coli salgını nedeniyle Avrupa’dan tüm salatalık ithalini durdurduğunu açıklamıştı.

Sağlık Bakanlığı’na göre Türkiye’yi etkilemez

Avrupa’da 11 ülkeye son olarak da ABD’ye yayılan ECEH bakterisi şu ana kadar 20 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. En az 2 bin 400 kişinin de hastalanmasına neden olan virüs ile ilgili değerlendirmede bulunan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Prof. Dr. Haluk Eraksoy, yapılan açıklamaların yetersiz olduğunu belirterek, “EHEC bakterisi normal şartlarda dirençleri düşük olan yaşlıları ve çocukları etkilemesi gerekirken, daha çok ortaya yaştakileri etkiliyor. Bu da bakteri ile ilgili yapılan açıklamaların yetersiz olduğunu ortaya koyuyor.” dedi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom da, yurtdışında hastalığı kapanların yolculuk yapma ihtimallerinin az olduğunu söyleyerek, hastalığı kapıp Türkiye’ye gelseler dahi panik yapmaya gerek olmadığını belirtti. Çom, bakterinin ancak hastaların veya hayvanların dışkıları yolu ile yayılabileceğini kaydererek, bunun da son derece düşük bir ihtimal olduğuna dikkat çekti. Şimdilik hava limanlarında kontrol noktaları oluşturmaya gerek duymadıklarını söyleyen Çom, Sağlık Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi’nin teyidi ile de bakterinin Hamburg’daki bir festivalde ortaya çıktığının kesinleştiğini kaydetti. EHEC Bakterisi ile ilgili çalışmalarına hız verdiklerini de kaydeden Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek ise, “Şu anda Türkiye için bir risk yok. Ancak biz merkezimizde bütün şüpheli durumları analiz etmek için hazırlık yaptık. Şüpheli örneklerin ileri tiplendirilmesi yapılıp daha detaylı teşhisler konulacak” dedi.

Manşetler