Okul başarısı göze gelmesin

Görmenin öğrenmeyi doğrudan etkilediğine dikkat çeken uzmanlar aileleri uyarıyor: Her üç çocuktan birinde görme bozukluğu var. Okul zili çalmadan çocuğunuzu göz muayenesinden geçirin.

GÜLDEN KILIÇ

Yeni eğitim-öğretim dönemi yaklaşırken aileler çocuklarının eğitim ihtiyaçlarına yönelik son hazırlıkları yapıyor. İlk etapta ise akıla kalem, defter, çanta, forma geliyor.Oysa çocukların göz sağlığının eğitime ne kadar elverişli olduğu ise çoğu kez arka plana atılıyor. Dünyagöz Etiler doktorlarından Op. Dr. Elvan Yalçın, Türkiye'de her üç çocuktan birinin uzak veya yakını görmede problem yaşadığına dikkat çekiyor. Bu yüzden aileleri yeni eğitim-öğretim dönemine başlamadan önce çocuklarının göz muayenelerini yaptırmaları konusunda uyarıyor.

Derse olan ilgiyi azaltıyor

Ailelere okul öncesinde çocuklarını muhakkak göz muayenesinden geçirmeleri gerektiğini vurgulayan Yalçın, görme sorunu olan çocukların öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik olmasa bile derslerdeki başarısının düştüğüne dikkat çekiyor. Yalçın, uzak veya yakın görme sorunlarının okul başarısını etkilediğini kaydederek, "Aileler bazen çocuklarının okuldaki başarı seviyelerinin düşük olmasının nedenini öğrenme yeteneklerinin düşük olmasına bağlayabiliyor. Oysa çocuğun öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik yok, iyi göremediği için derslerinden geri kalabiliyor. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında, çocuk okulda tahtayı iyi göremiyor numaralar arasında fark varsa bu durum baş ve göz ağrısına neden olabiliyor, çocuğun derse olan ilgisi ve konsantrasyonu azalıyor" dedi.

Düzenli muayene şart

Yalçın, okul öncesi yapılacak basit bir göz muayenesi ile mevcut görme azlığı probleminin tespit edilebileceğini söyledi. Okula başlamadan önce ve başladıktan sonra düzenli olarak çocukların göz muayenelerinin yapılması gerektiğini kaydeden Yalçın, "0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için; doğumdan hemen sonra, ilk bir yaş, iletişimin kurulabildiği 2-4 yaş içerisinde, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir" diye ekledi.

ÇIPLAK GÖZLE NASIL ANLAŞILIR

- Göz kayması, gözde sulanma.

- Gözleri sık sık ovalamak.

- Bir gözü kapayarak bakma.

- Çok yakından okumak.

- Okuduğu satırı atlamak.

- Düşük performans, baş ağrısı, dalgınlık.

- Başı bir yana eğerek bakmak.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ