Ödev yapmak nasıl zevkli hale gelir?

Unutmayın ki siz de bir zamanlar çocuktunuz... Arkadaşlarınızın oyun oynadığı saatlerde oturup ders çalışmak sizin için de can sıkıcıydı,..

Unutmayın ki siz de bir zamanlar çocuktunuz... Arkadaşlarınızın oyun oynadığı saatlerde oturup ders çalışmak sizin için de can sıkıcıydı, değil mi? Ama siz, Bebeğim ve Biz dergisinin önerileriyle çocuğunuza daha kolay ödev alışkanlığı kazandırabilirsiniz.

Okul hayatımızın kabusu olmuştur 'ev ödevi'. Hiçbir çocuk yoktur ki ev ödevine karşı istekli olsun. Fakat doğru yaklaşımlarla bu durumun, çocuğunuz ve sizin için bir kabusa dönmesini engelleyebilirsiniz. NP İstanbul Nöropisikiyatri Hastanesi'nden Psikolog Aynur Sayım, çocuğa nasıl ödev yapma alışkanlığı kazandırılabileceğinizle ilgili önerilerde bulundu.

BECERİLERİNE DİKKAT!
Öncelikle her çocuğun bireysel farkları olduğunu ve öğrenme tarzının değişkenlik gösterdiğini unutmamak gerekir. Çocuğun gelişimi, öğrenme becerileri, dikkatini yoğunlaştırma ve sürdürme becerisi; yaşına uygun mu, ders çalışma motivasyonu nasıl, çocuğun çalışma disiplinini etkileyen nedenler nelerdir incelemek gerekir. Eğer çocuğun zekasında, öğrenmesinde ve dikkat becerilerinde sorun yoksa, tek başına çalışma disiplinini kazanabilir. Fakat bu alanlarda sorun yaşayan bir çocuğun özel eğitim desteği alması, birlikte ders çalışılması gereklidir.

PROGRAM ÇIKARIN
Her çocuğun algılaması, öğrenme şekli farklıdır. Bazı çocuklar sabah daha iyi öğrenir, bazıları akşam. İşitsel-görsel-dokunsal vb. şekilde öğrenme tarzları vardır. O çocuğa uygun zaman ve öğrenme tarzını gözeterek yapılan ve uygulanan bir program, en verimlisi olacaktır.

ONUN DA FİKRİNİ ALIN
Program; çocuğun ihtiyaçları, neyi ne kadar çalışması gerektiği göz önüne alınarak, kendisinin de fikri alınarak yapılmalıdır. Programın esnekliği de olmalıdır, çocuk aksattığı çalışmayı telafi edebilir. Kendisine ödüller verilebilir. Bu, motivasyonunu artırır. Sadece ders konusunda değil, her konuda çocuğun fikri alınmalıdır. Tabii, uygun olmayan istekler tartışılmalı, açıklama yapılmalıdır. Aile içinde aile oturumları yapılmalı, kararlar ortak alınmalıdır. Bu, hem bireysel gelişimi destekler, hem de sorunlara çözümler getirir.

Manşetler

DUYURU-4