Ocak 2016 maaşları cüzdanı dolduracak

AK Parti zaferinden sonra gözler vaatlere çevrildi. Peki kim için neler yapılacak? Milliyet'ten Cem Kılıç yazdı

Son 6 aydır işçiyi, memuru, esnafı ilgilendiren tek bir düzenleme yapılamadı. Oysaki düzenlenmesi gereken çok sayıda konu vardı. Şimdi seçimler bitti. Ortaya çıkan iradeyle sorunları çözme vakti geldi Yılbaşında asgari ücret seviyesinin Ak Parti tarafından vaat edildiği şekliyle yaklaşık yüzde 30 oranında artacağını, bunun da asgari gelir elde edenlerin refahında önemli bir iyileşme yaratacağını söyleyebiliriz. Tabii ki, bu artış sadece asgari ücretlilere yansımayacak tüm çalışanlar bakımından seyyanen bir artış ortaya çıkacak. Ayrıca asgari ücrete endeksli olan kıdem tazminatından, sigorta prim oranlarına kadar çalışma yaşamının her parametresi 1 Ocak 2016 sonrasında bu durumdan etkilenecek. 

Artış işsizi de etkiler

Asgari ücretin artması sadece çalışanları değil, işsizleri de ilgilendiriyor. İşsizlik maaşının üst sınırı asgari ücrete endeksli olduğu için işsizlik maaşında tavana takılan işsizlerin alacakları maaş da artmış olacak. Diğer yandan, asgari ücretin artması ile birlikte prime esas kazançlar yükseleceği için otomatik olarak işsizlik maaşı da artacak.

Sosyal yardım ve istihdam

İktidarın çalışma yaşamına dair çözmesi gereken önemli sorunlardan biri de sosyal yardımların yeniden ele alınarak işe girişlere engel olmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi olacak. Son yıllarda sosyal yardım alanların istihdama girme konusunda isteksiz olmaları, işe girerlerse yardımların kesilecek olmasından kaynaklanıyor. Hükümetin de konunun farkında olması sebebiyle hem yardım almayı, hem de işe girmeyi kolaylaştıracak düzenlemeleri yapması yakındır.

Taşerona kadro en önemli sorun

Seçimlerin bitmesiyle asıl beklenti taşeron çalışanlarında olacak. Ak Parti Hükümeti 2014 Eylül ayında yasal düzenleme yapmış ve taşeron işçilerin kadroya girmesiyle ilgili sınırları belirlemişti. Kamuda kadroya geçecek olanlarBakanlar Kurulu’nun yöntemiyle tespit edilmiş olacak. Taşeron işçilerinin gözü kulağı yeni Bakanlar Kurulu’nda olmalı. Çünkü yeni Bakanlar Kurulu kamuda hangi iş asıl iş, hangi iş yardımcı iş olacağına karar verecek. Bu karar sonrasında da kamudaki taşeron çalışanlarının çalıştıkları kamu kurumu bazında kadroya geçip geçemeyecekleri netleşecek.

Destek primi ne olacak?

Seçim kampanyasının son döneminde Ak Parti kurmaylarının ön plana çıkardığı Sosyal Güvenlik Destek Priminin kendi işini yapan emekliler bakımından kaldırılacağı konusu da yine önümüzdeki aylarda gerçekleşecek çok önemli gelişmelerden birisi olacak. Seçimin son dönemecinde artık bu primlerin alınmayacağı söylenmişti. Şimdi yüzde 10’luk prim kesintisinin ortadan kalkmasıyla, emekli olup kendi işini kurarak çalışmaya devam edenlerin gelirlerinde yüzde 10’luk artış meydana gelecek. Bu prim kesintisi sebebiyle kendi işini kurma konusunda tereddütleri olan emekliler artık daha kolay karar vermiş olacaklar.

Tek kanatlı Türkiye artık son bulmalı

Kadınların işgücü piyasasına katılımını teşvik etmek için yeni iş modelleri uygulayacağını belirten Ak Parti, gençlerin kendi işlerini kurmalarını teşvik etmek için faizsiz kredi sağlanacağını da ifade etmişti. Son verilere göre her üç kadından yalnızca biri işgücüne katılıyor. 29 milyon 300 bin kadından yalnızca 9 milyon 487 bininin işgücüne katıldığı bir Türkiye, ne yazık ki ekonomik olarak çok büyük bir insan kaynağından yararlanamıyor durumda. Hem kadınların işgücü piyasasına girmesini sağlayacak yeni yöntemlerin uygulamaya konulması ve ebeveyn izni gibi toplumsal cinsiyetçi anlayışları yıkacak devrimci modellerin hayata geçirilmesi, hem de girişimciliğin önündeki engelleri hafifletecek yeni düzenlemelerin önemi çok büyük.

Prim borçları silinecek mi?

Seçim sonrasında belki de en önemli beklenti Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının silinmesiyle ilgili olacak. Nitekim Başbakan Ahmet Davutoğlu, 5 milyon kişiyi ilgilendiren sağlık sigortası prim borçlarının silineceğini, gençlerin genel sağlık sigortasından yararlanmasıyla ilgili yeni bir düzenleme yapacaklarını söylemişti. Yeni dönemde okullarından mezun olan gençler için iki yıllık bir muafiyet süresi öngörülüyor. Mezuniyet sonrası 2 yıl prim ödemeyecek gençler, işe girdikten sonra bu primlerini sonradan ödeyecek. Buna göre, gelir testi yerine asgari ücretin yüzde 5’i veya yüzde 6-7’si gibi bir rakamın maktu olarak ödenmesiyle sağlık imkanlarına kavuşulmasını sağlayacak düzenlemeler de yakın bir zamanda gündeme gelebilir. 

Manşetler

DUYURU-4