Obeziteyle savaşta 4 yıllık vizyon

Sağlık Bakanlığı'nın 4 yıllık yol haritasına göre: Riskli gıdalarda vergi artırılacak sağlıklı besinlerin üretimiyse teşvik edilecek. Okullarda obezite yüzde 5 azalacak

Sağlık Bakanlığı, obeziteyle mücadele kapsamında 4 yıllık strateji belgesini hazırladı. Obeziteye top yekün savaş açan Bakanlık, az tüketilmesi gereken çok yağlı, tuzlu ve şekerli gıdaya yüksek vergi, temel gıdalar ve sağlıklı gıdalar için fiyat sübvansiyonu ön görüyor. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı 2013-2017 Strateji Belgesi, ilgili bakanlıklar, kamu kurumları, 40 üniversite, 20 sivil toplum kurulu ve 51 uzman doktorun katkısıyla hazırlandı.

ÖĞRENCİLERE SEBZE-MEYVE...
Raporda, obezite ile mücadele kapsamında az tüketilmesi gereken gıdaların vergilerinde artış; tüketilmesi önerilen gıdalarda ise fiyat subvansiyonu veya üretimin teşviki için önlemlerin alınması sağlanacağı vurgulandı. Buna göre özellikle, yüksek oranda yağ, tuz ve şeker içeren gıdalara ekstra vergi getirilecek. Sağlıklı temel gıdalara ilişkinse vergi indirimi planlanıyor. Bakanlık, vergi indirimleri konusunda Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışıyor. Raporda özellikle çocuklarda görülen obezite artışına dikkat çekilerek, okullarda kolalı ve cips türü fast food yiyeceklerin satılmadığına ilişkin denetim öngörülüyor. Bunun yanında, okullarda sütün yanı sıra meyve ve sebze dağıtımı yapılacak. Türkiye'de ilkokul çağında her 5 çocuktan 1'i obez. Hedef, 2017'ye kadar okullarda fazla kilolu ve obez oranını yüzde 5 azaltmak. 4 yıllık planda ayrıca, obezite şikâyetiyle sağlık kuruluşlarına başvuranların tedavilerine ilişkin takiplerinin sağlanacağı ve danışmanlık hizmeti sunulacağı da belirtildi.

EN KİLOLU BÖLGE MARMARA...
Raporda, Türkiye'de obezite yaygınlığı bölgelere göre de değerlendiriliyor. Buna göre Türkiye'de Doğu Marmara, Ege, Akdeniz bölgeler olurken, bu kategorinin zirvesindeki şehir de İstanbul. Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu bölgeleri obezitenin en az görüldüğü bölgeler. Bu durum, endüstriyel alanda gelişmiş bölgelerde yaşayanların obezite riski ile karşı karşıya kaldıkları olarak değerlendiriliyor. Obezitenin, kanser ve diyabet dahil olmak üzere 22 farklı hastalığa sebep olduğu belirtilen raporda obezitenin önlenmesi ile erkeklerde toplam ölümlerin yüzde 11'i yani 26 bininin kadınlarda ise yüzde 15.8'ne denk gelen 31 bin ölümün önlenebileceği belirtildi.

SAFURE CANTURK / Sabah

Manşetler