Obezite sorunu çocukluktan başlıyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bahar: "Obez kişilerin beslenme öykülerine bakıldığında, çocuklukta çok miktarda şeker, şekerli, yağlı ve hazır gıda tüketimi vardır"

Çocukluktaki dengesiz beslenmenin de obeziteye neden olduğu bildirildi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Arif Bahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerin gelişmesiyle çalışan annelerin sayısının arttığını söyledi.

Bu durumun bazen çocuklardaki yemek yeme alışkanlıklarının bozulmasına ve obezite riskinin ortaya çıkmasına neden olduğunu belirten Bahar, şöyle konuştu:

"Obezitenin ortaya çıkmasında dengesiz beslenme önemli rol oynuyor. Yüksek kalorili ve fast food türü gıdaların çok sık tüketilmesi, hızlı yemek yeme, öğünler arasında uzun ya da kısa süreler olması, gece yatmadan önce yemek yeme gibi alışkanlıklar, dengesiz beslenmeyi oluşturmaktadır. Obez kişilerin beslenme öykülerine bakıldığında, çocuklukta çok miktarda şeker, şekerli, yağlı ve hazır gıda tüketimi vardır."

Bahar, obezitenin önlenmesi için öncelikle sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak ve yemek yeme şeklinin ve içeriğinin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

- "Abur cubur tüketimi önlenmeli"

Bahar, kişilerdeki obezite sorununun çocukluktaki beslenme alışkanlığından kaynaklandığını söyledi.

Aşırı kilolu çocuklar için abur cubur, reçel, bal, yağ, ekmek, makarna, mantı gibi yağdan ve karbonhidrattan zengin gıdaların tüketiminin sınırlandırılması, hamburger, pizza, tost gibi hazır yiyeceklerin tamamen yasaklanması gerektiğini vurgulayan Bahar, şöyle devam etti:

"Bunların yerine taze meyve, sebze ve kuru baklagiller gibi posalı yiyeceklerin tüketilmesi, beslenme içeriğinin düzenlenmesi bakımından önemlidir. Çocuklar büyüme çağında olduğu için kısıtlı diyet uygulanması gelişimlerinde olumsuz etkiye neden olabilir. Burada yapılması gereken, büyümeyi sağlayacak yeterli kalori, protein karbonhidrat ve yağ içeriği bakımından dengeli olan diyetler uygulamaktır."

Bahar, televizyon alışkanlığının da çocukların hareket kapasitesini kısıtladığını dile getirdi.

Günümüzde çocukların televizyon ve bilgisayar başında geçirdiği sürenin uzadığını, bu sürenin günde 2 saatle kısıtlanması gerektiğini aktaran Bahar, şunları anlattı:

"Bu sürelerin günlük 2 saat ile sınırlandırılması, fiziksel aktiviteyi artırmak için çocukların yürüyüşe teşvik edilmesi, çocuğun kendi kendine giyinmesi, çantasını hazırlaması, odasını düzenlemesi gibi bireysel işlerin sağlanması, basketbol, tenis gibi ileri yaşlarda da onu aktif kılacak, spor becerilerini geliştiren aktivitelere yönlendirilmesi gerekir."

- "Aileler çocuklara örnek olmalı"

Bahar, çocuğun beslenmesinde ve birçok değeri kazanmasında ailenin rol model olduğunu ifade etti.

Kilolu çocuğun egzersiz yapmaya teşvik edilmesi, kilo kaybettikçe çocuğun ödüllendirilmesinin önemine değinen Bahar, "Çocuğun öz güveni geliştirilmeli ve sağlıklı beslenme ve aktivite konusunda aileler de çocuklar için model oluşturmalı" diye konuştu.

Bahar, çocuklukta fark edilen obezitenin yaş ilerlemeden tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Çocukluk çağı obezitesinde besinlerden elde edilen enerjinin alımı ve bu enerjinin fiziksel aktivite ile harcanması arasında önemli bir dengesizlik bulunduğunu dile getiren Bahar, şunları kaydetti:

"Çocuklarda obezitenin önlenmesi ve tedavisi, dengeli ve sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yemek alışkanlıklarının kazanılması ve fiziksel aktivitelerin desteklenmesi ile sağlanabilir. Çocukluk çağında tedavi edilmeyen obezite, ilerleyen yaşlarda kalp, karaciğer hastalıklarının yanı sıra diyabet gibi endokrin hastalıklarının artmasına neden olarak kişinin yaşamını tehdit etmektedir."

Manşetler

DUYURU-4