Obezite, sirozu ve karaciğer kanserini tetikliyor

''Türkiye'de obezite bağlı olarak karaciğer yağlanması görülen kişi sayısında artış gözlenmeye başlandı. Artık her 6-7 kişiden birinde karaciğer yağlanması görülüyor. Karaciğer yağlanması da siroza ve daha ileri aşamada karaciğer kanserine neden oluyor''

ZEYNEP AKYIL

Türkiye'de obezite nedeniyle karaciğer yağlanması görülen kişi sayısında son dönemde artış gözlendiği, karaciğer yağlanmasının da sirozu ve karaciğer kanserini tetiklediği belirtildi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada en sık görülen kanser türü arasında 6'ıncı ve ölümcül kanser türleri arasında da 3'üncü sırada bulunan karaciğer kanserinin Türkiye'de sık görüldüğünü ve toplum sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Türkiye'de siroz ve karaciğer kanserinin en sık görülen nedenlerinin sırasıyla, "Hepatit B, Hepatit C , alkol ve karaciğer yağlanması" olduğuna işaret eden Dökmeci, Hepatit B ve C virüslerin karaciğer kanser gelişiminin üçte ikisini oluşturduğunu kaydetti.

Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının en önemli sebepleri arasında da obezite, insulin direnci, şeker hastalığı, kolesterol ve trigliserid yüksekliği, kalıtsal faktörlerin yer aldığını belirten Dökmeci, şunları kaydetti:

"Obezite bir çok sağlık sorununa neden oluyor. Karaciğer yağlanması ve buna bağlı siroz ve kanserde eskiden obezitenin etkisi çok bilinmiyordu. Toplumda obezite nedeniyle karaciğer yağlanması görülen kişi sayısında artış gözlenmeye başlandı. Artık her 6-7 kişiden birinde karaciğer yağlanması görülüyor. Karaciğer yağlanması da karaciğer sirozu ve daha ileri aşamada karaciğer kanserine neden oluyor. Karaciğer kanserinin görülme sıklığı da Türkiye'de obeziteyle birlikte giderek artıyor. Bu nedenle karaciğer sağlığı için alkolden uzak durmanın yanı sıra sağlıklı beslenmek de önem kazanıyor."

"Hepatit C yakın gelecekte tehlike olmaktan çıkacak"

Karaciğer kanserine neden olan Hepatit B virüsünün de toplumun yüzde 4,5'inde, Hepatit C'nin ise yüzde 1'inde görüldüğüne işaret eden Dökmeci, Hepatit B'yi önlemek için aşı programının 1998'de ülkenin aşı takvimine girdiğini hatırlattı.

Hepatit C konusunda henüz aşı bulunmamasına rağmen son 5 yılda çok etkin, yüzde 95'e yakın hastalığı yok eden ilaçların piyasaya çıktığını bildiren Dökmeci, "Geliştirilen yeni ilaçlarla Hepatit C yakın gelecekte tehlike olmaktan çıkacak" dedi.

İstanbul'da yapılacak "Karaciğer Olimpiyatları" gün sayıyor

Öte yandan Dökmeci, başkanı olduğu, dünyanın en önemli 3 karaciğer derneğinden biri olan Asya Pasifik Karaciğer Araştırma Derneği'nin (APASL) yıllık kongresinin, 12-15 Mart'ta İstanbul Harbiye Kongre Merkezi'nde yapılacağını bildirdi.

"Karaciğer olimpiyatları" olarak nitelendirdikleri kongreye, dünyadan yaklaşık 5 bin bilim adamının katılımını beklediklerini belirten Dökmeci, bunun Türkiye'de gastroenteroloji ve hepatoloji alanında uluslararası düzeyde yapılan en büyük bilimsel etkinlik olacağını ifade etti.

Türkiye'den çok sayıda bilim adamının da konuşmacı olarak yer alacağı kongreye özellikle Uzak Doğu, Avrupa, Amerika ve diğer ülkelerden de bilim adamlarının katılacağına işaret eden Dökmeci, kongrede, "karaciğer kanseri, siroz, karaciğer yağlanması, karaciğer nakli, Hepatit B, C, aşı ve koruma yöntemleri yanı sıra yeni ilaçların etkinliği" gibi konuların ele alınacağını söyledi.

Dökmeci, kongrede 1200'e yakın bilimsel çalışma ve yeni araştırmaların katılımcılara sunulacağını sözlerine ekledi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ