Yaşam boyu sürecek kilo kontrolü için en iyi yol, düzenli egzersiz ve uygun beslenme programı uygulamaktan geçer. Çabuk kilo verdiren diyetler, gereksinim duyulan besin öğelerini karşılaz. Yeme alışkanlıkları ve yaşam tarzında değişiklik yaratmadığı için başarısızlığa mahkumdur. Popüler diyetler sadece kilo verdirmemekle kalmaz beraberinde birçok hastalığı getirir. Amenore (adetten kesilme), uyku bozuklukları, kabızlık, ishal (laksatif kullananlarda), erken doyma hissi, karın ağrıları, soğuğa tahammülsüzlük en sık görülen yan etkilerdir.
Niye zayıfladığım kiloda kalamıyorum
Sık sık diyet yapmak bazal metabolizma hızını düşürür, kilo vermeyi güçleştirir. Düşük enerjili kısa süreli zayıflama diyetlerinde de çok hızlı ağırlık kaybı olur. Bu durum vücudun kendini yeni koşullara ayarlaması ve uyum sağlar. Zaman içerisinde vücut daha az enerji sağlayarak enerji tasarrufu moduna geçer. Bu kısır döngü obezite için tehlikenin başladığı bir eşiktir. Başarısızlıkla sonuçlanan diyetlerde birey bu kez düşük karbonhidrat, yüksek protein programına tabi olur. Bu da kas dokusu kaybıyla sonuçlanır. Ayrıca, böyle bir diyet böbrek bozuklukları, su kaybı, baş dönmesi, yorgunluk, sinirlilik gibi sorunlara da yoldadır. Kişi kendine bir süre sonra neden kilo verdiğim halimi koruyamıyorum sorusunu sıkça sorar. Yanıt basittir: Uygulanan diyetler kilo kaybını engellemeye yönelik metabolik ve davranış değişikliklerinden yoksundular. Vücudunuz her yeni diyette ağırlığı korumak için gerekli enerji miktarını düşürdü.
Su içsem yarıyor grubu
Böylece artık ‘Su içsem yarıyor’ grubuna dahil oldunuz. Peki bu döngüden kurtulmanın hiç mi yolu yok? Konuyu magazine indergemeyin. İyi bir kilo korumaya temel sağlayan beslenme planı yaparken ilk aşamada vücut ağırlığının yüzde 5-10’unun kaybı hedeflenmeli. Bu düzeyde bir kilo kaybı bile şişmanlığa bağlı risk faktörlerinde azalmaya neden olabilir. Amaç, kısa dönemde fazla kilo kaybı değil, uzun dönemde anlamlı ve kalıcı kilo kayıplarının sağlanması ve yaşam boyu sürecek davranış değişikliklerinin kazanılmasıdır. Kilo verdikten sonra yeniden kilo alımının önlenmesi veya kilo veremeyen obez kişilerde daha fazla kilo alımının engellenmesi de önemli bir korunma ve kilo kontrol yöntemidir.
Selahattin DÖNMEZ
sdonmez@sdonmez.com