Obez kadınlarda böbrek kanseri riski daha fazla

Normal kilolu insanlara göre obezlerde daha sık görülme olasılığı olan böbrek kanseri; kadınları daha çok tehdit ediyor. Bu kanser türünü tetikleyen en önemli nedenler arasında; ...

Normal kilolu insanlara göre obezlerde daha sık görülme olasılığı olan böbrek kanseri; kadınları daha çok tehdit ediyor. Bu kanser türünü tetikleyen en önemli nedenler arasında; sigara, sularda bulunan arsenik maddeler, katkı maddeleri ve stres yer alıyor

Böbrek tümörlerinin yüzde 80'ini, renal hücreli karsinomlar (berrak hücreli tip) oluşturur. Tanı konan her üç hastadan birinde, metastaz bulunmaktadır. Sigara kullanımı; bu kanser türünün en önemli nedeni olarak bilinmektedir.

STRESİN ETKİSİ VAR
Obez kişilerde hastalığın görülme sıklığı da normal kilolulara göre üç kat fazladır. Kadınlarda daha sık görülen böbrek tümörlerinin risk faktörleri arasında hipertansiyon da yer almaktadır. Kistik böbrek hastaları da riskli gruptadır. Büyük üzüntüler ve stresin, böbrek kanseri oluşumunda etkisi olduğu söylenir ama bilimsel olarak ispat edilememiştir.
Sularda yüksek oranda arsenik bulunması, raf ömrünü uzatmak için fazla miktarda katkı maddesi konan gıdalar, böcek ilaçları ve bitkilere konan kimyasallar da böbrek kanserini tetikleyen etkenler arasındadır. Aşırı alkol ve çeşitli yollarla kimyasallara maruz kalmanın da böbrek kanserine neden olduğu düşünülmektedir.

YÜKSEK ATEŞ YAPAR
Böbrek kitlelerinin çoğu, hastalık ileri evrelere ulaşana kadar belirti vermeyebilir. Bu tümörler, böbrekte sınırlı oldukları için tesadüfen teşhis edilir.
İdrardan kan gelmesi ve ağrı; klasik belirtilerdir. Bu belirtiler hastalığın yüzde 50 ilerlediğini gösterir. Yüksek ateş ve sedimantasyon yüksekliği de ilerlemiş böbrek kanseri belirtilerindendir.

 

METASTAZ YOKSA AMELİYAT YAPILIR
Böbrekteki tümörün büyüklüğü, hastalığın kötü gelişimini gösterir. Beş yıllık yaşam şansı erken evrelerde yüzde 85 oranındadır. Tedavi edilmeyen vakalarda ise bu oran yüzde 2'nin altındadır.
Lokalize hastalıkta ilk yapılan tedavi cerrahidir. Diğer böbrek tam işlev yapıyorsa; hastalıklı böbreğin çıkarılması en yararlı tedavi şeklidir. Çıkartılabilen metastazlar da çıkartılmalıdır.

KÖK HÜCRE NAKLİ
Ameliyat yapılamayan metastatik olgularda, gerektiğinde palyatif (hastanın yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik bir yaklaşım) amaçlı radyoterapi uygulanabilir. Metastatik vakalarda; 5-FU ve vinblastin gibi kemoterapi ilaçları, yüzde 5'in üzerinde olumlu yanıt alınan ilaçlardır. Kök hücre nakli de denenmekte ve bazı vakalarda olumlu sonuçlar vermektedir.

TEŞHİS AŞAMASINDA BT VE MR İŞE YARAR
Hastalığın teşhisi için kullanılacak görüntüleme yöntemlerinde; intravenöz ürografi ilk tercih olmalıdır. Bu uygulama; tümörler ve tıkanmalar gibi anormalliklerin yanında; böbrek hastalığı belirtilerini de ortaya çıkarabilir.
Ultrasonografi ise kitlelerin kistik veya solid (içi farklı bir doku ile dolu) olduğunun ayrımında faydalıdır.
BT (bilgisayarlı tomografi); böbrek kanserleri tanısında en güvenilir yöntemdir.
Manyetik rezonans (MR) da teşhis aşamasında yararlı olur.

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIĞA BROKOLİ VE HAVUÇ
Böbrek tümörlerinin tedavisi sürecinde; bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastanın gidişatı bakımından büyük önem taşımaktadır. Ümmin sistemi güçlendirecek gıdalar olarak; beta karotenden zengin gıdalar önerilir.

YEŞİL ÇAY ŞİFA VERİR
Karadut, havuç, böğürtlen, ahududu, nar suyu ve Omega 3 içeren gıdalar bu hastalara iyi gelir. Domates suyu, zerdeçal, zencefil, brokoli, lahana ve karnabahar da beslenme programlarına mutlaka dahil edilmelidir.
Pek çok kanser türü üzerinde faydalı etkisi olan yeşil çay; böbrek tümörlü hastalar için de şifa kaynağıdır. Yeşil çayın, bazı hayvan deneylerinde de yararlı olduğu görüldü. Son zamanlarda acai berry'nin de yararları tartışma konusu oldu.

PROF. DR. ERKAN TOPUZ

Manşetler

DUYURU-4