Nükleer Tıp İçin Zor Dönem Yaklaşıyor

Dünya nükleer tıp sektörünün medikal izotop ihtiyacını karşılayan beş ülkeden biri olan Kanada’nın, Chalk River Reaktörü’nü 2016’da kapatacak olması, milyonlarca hastanın tedavisinde zor bir dönemi başlatacak.

Nükleer tıp dünyasının 2016'dan itibaren sıkıntılı bir döneme girmesi bekleniyor. 

Kanada'nın en yaşlı nükleer reaktörü olan ve medikal izotop üreten Chalk River Nükleer Santrali'nin 2016'da kapatılacak olması, neredeyse tamamı kanser hastası olan nükleer tıp hastaları için zor bir dönemin de başlangıcı olacak.

Dünya nükleer tıp sektörünün medikal izotop ihtiyacını Hollanda, Belçika, Fransa ve Güney Afrika ile karşılayan Kanada, Ekim 2011'de aldığı kararla Chalk River Reaktörü'nü 2016'da kapatacağını açıklamıştı.

Kanada'nın, nükleer sızıntı nedeniyle geçmişte defalarca kapatılan 57 yaşındaki Chalk River Nükleer Reaktörü'nün yerine yenisini yapmayıp, medikal izotop piyasasından çekileceğini açıklaması, dünya nükleer tıp sektöründe önemli bir boşluğun da doğmasına neden oldu. 

Son 50 yıldır medikal izotop piyasasının lideri durumunda olan Kanada'nın, bu pazardan çekilmesiyle yerinin nasıl dolacağı tartışılıyor. Dünyada nükleer tıpta kullanılan medikal izotop ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayan Chalk River Nükleer Reaktörü, son yıllarda peş peşe meydana gelen sızıntılar nedeniyle aksamalı üretim yapıyor.

Medikal izotop üreten beş reaktörden biri olan ve 3 Kasım 1957'de kurulan Chalk River Nükleer Reaktörü, özellikle kanser hastalarının tedavisinde kullanılan radyoaktif kobalt (kobalt 60) üretiyordu.

Reaktörde, yılda 20 milyon hasta için izotop üretimi yapılıyor. - Kanada

Manşetler

DUYURU-4