Nodüler guatr tedavisinde tiroid nodülünün yeri

Tiroidnodülü, tiroid bezindeki tek veya çok sayıda nodülün yuvarlak kitle olarak gelişmesi durumudur.

Tiroid nodülü, tiroid bezindeki tek veya çok sayıda nodülün yuvarlak kitle olarak gelişmesi durumudur. Nodüller için en önemli endişe %5’inde tiroid kanseri bulunmasıdır. Ülkemizde %40 oranında görülen tiroidnodülleri artık radyofrekans yöntemi ile tedavi edilebiliyor. Tiroid rf ablasyonu tedavisinde cerrahi tedaviye alternatif olarak geliştirilen bir uygulamadır.Tiroid nodüller bulgulara göre 3 türlüdür. Bunlar; soğuk, sıcak ve ılık nodüllerdir. Nodüllerin %80’i soğuk, %10’u sıcak ve %10’u ılık nodüllerdir. Oranlara da bakarak kanser riski en çok soğuk nodüller taşımaktadır. Diğerlerinin ihtimali az da olsa kanser riski taşımaktadırlar. Sıcak nodüllerde hormonların durumu normal ise sadece takip edilir fakat yüksek ise önce hormonlar normal duruma getirilir sonra ameliyat işlemi gerçekleştirilir.

Tiroid nodülünün şikayet ve belirtilerinden bahsetmek gerekirse. RF ablasyon tedavisi ameliyatsız guatr tedavisi olarakta bilinmektedir. Nodüler guatr olan hastaların çoğunda şikayet yoktur. Sadece boyunda şişkinlik ve nodül içinde kanamadan dolayı ağrı olabilir. Nodül büyüdükçe nefes darlığı sıkıntısı oluşabilir. Kanser şüphesi olan nodüllerde mevcuttur. Nodül tedavisine rağmen hızlı gelişiyorsa, boyun bölgesinde şişme varsa ve çok sert ise tiroid kanseri olma ihtimali yüksektir.

Nodülerguatr’lı hastalarda uygulanan tetkikler;

Tiroid İğne Biyopsisi: Nodüler guatrlı hastaların hepsine uygulanması gereken bir yöntem. Nodüllerin %5’inde kanser olduğu için ilk yapılacak olay iğne biyopsisidir. Yapılması basit, komplikasyonu olmayan bir işlemdir.

Tiroid Sintigrafisi: Nodüllerin soğuk mu sıcak mı olduğunuzu anlamamıza yardımcı olur.

Tiroid Hormonları: Hastanın hormon düzeylerinin yükseklik veya düşüklük durumunu kontrol eder.

Multinodüler guatr bezinde birden çok nodül varsa yine biyopsi yapılır. Multinodüler guatr hastalarında direkt olarak cerrahi tedavi tercih edilir. İlaç tedavisi de uygulanabilir fakat yanıt verme olasılığı azdır.

Ayrıntılı bilgi için http://www.drcemyucel.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Manşetler

DUYURU-4