Nöbet Unsuruna Yönelik Sağlık Raporunun Ücreti hakkında duyuru

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından Nöbet Unsuruna Yönelik Sağlık Raporunun Ücreti hakkında duyuru yayımlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü

Sayı: 96773357 - 045.99 - E.125  19 03 2018
Konu: Nöbet Unsuruna Yönelik Sağlık Raporunun Ücreti

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi: 22.02,2018 tarihli ve 87307621-419-308 sayılı yazı.

Bakanlığımızca 81 İl Valiliği İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilen ilgi kayıtlı yazıda özetle; sağlık mazereti nedeniyle sağlık kurulu raporuna istinaden nöbete girmeyen personelin, Bakanlığımızca Hakem Hastane olarak yetkilendirilen en yakın hastaneden sağlık raporlarının yenilenerek ve idare tarafından onaylanarak asıl nüshalarının 15 Mayıs 2018 tarihine kadar Kamu Hastaneler Genel Müdürlüğünce oluşturulacak komisyonda değerlendirilmek üzere gönderilmesi istenmiştir.

Genel Müdürlüğümüze iletilen başvurularda; sağlık personellerine düzenlenen söz konusu sağlık raporlarından ücret alınıp alınmayacağına ilişkin tereddütler yaşandığı belirtilerek, görüş talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak, bu sigortalardan yararlanacak kişileri ve sağlanacak hakları, bu haklardan yararlanma şartları ile finansman ve karşılama yöntemleri, sosyal sigortaların ve genel sağlık sigortasının işleyişi ile ilgili usul ve esaslara yönelik iş ve işlemler Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca (SGK) yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükümlerine göre belirlenmektedir.

SUT'un Finansmanı Sağlanan Sağlık Hizmetlerinin Sağlanma Yöntemleri ve Ödeme Kuralları başlıklı 2.2. maddesinin on dördüncü bendinde yer alan hüküm gereği maluliyet, meslek hastalığı ve kontrol muayeneleri vb. amacıyla sevk edilen tedavi amacıyla düzenlenen sağlık raporları dışında kalan; özel amaçla kullanılacak durum belirtir rapor bedelleri (özürlülük raporu, ehliyet raporu, vasi tayini raporu, portör muayeneleri ve işlemleri, tarama amaçlı muayene ve işlemler vb.) ile bu durumların tespitine yönelik yapılan işlem bedelleri SGK tarafından karşılanmamaktadır.

19.01.2002 tarihli ve 24645 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 08.01.2002 tarihli ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'la, kanun hükmünde kararname, tüzük ve yönetmelik, genelge ve benzeri düzenleyici işlemler ve diğer işlemler ile tesis edilmiş bulunan ücretsiz veya indirimli tarife uygulamalarına son verilerek hizmetin bedelinin hizmetten faydalananlardan veya bunların ilgili oldukları kurumlardan alınması uygulamasına geçilmiştir. Buna göre, sağlık hizmeti üreten resmi sağlık kurum ve kuruluşlarının yukarıda zikredilen Kanun'da istisna tutulan kimseler hariç, ücretsiz hizmet sunma yetkileri bulunamamaktadır.

Bakanlığımızca, Bakanlığımıza bağlı sağlık hizmet sunucuları ile üniversite hastaneleri (vakıf üniversiteleri hariç) tarafından sunulan sağlık hizmetlerinin bedellerin belirlenerek, SGK tarafından karşılanmayan işlemlerin ücretlendirmesi ile tedavi giderleri SGK tarafından ödenmeyen kişilere uygulanmak üzere Kamu Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesi yayımlanmıştır.

Tarife eki Ek-1 (Fiyat Tarifeleri Usul ve Esasları) "Sağlık Raporlarının Fiyatlandırılması" başlıklı 11 inci maddesinde;

"j) 31.05.2013 tarihli ve 28663 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Bakanlar Kurulu Kararına istinaden düzenlenecek raporlarda;

j.7- Kamu kurum ve kuruluşlarınca ilgili mevzuatı gereğince görevde bulunan personeller için talep edilen durum bildirir sağlık kurulu raporları için şevkli gelmek koşuluyla Bakanlığımıza bağlı sağlık hizmeti sunucularında ücret talep edilmeyecektir. Hizmet alımı amacıyla yapılan sözleşmeler gereğince yüklenici aracılığıyla çalıştırılanlar ise kamu personeli olarak değerlendirilemez. Bu kişilerden sağlık raporlarına yönelik işlemlerden ücret talep edilir." hükümleri yer almaktadır.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri doğrultusunda sağlık mazereti nedeniyle nöbet tutamaz raporu almak için kurumlarından aldıkları resmi yazı ile başvuran personele düzenlenen nöbet tutamaz raporlarından ücret alınmaması, ancak bu hizmetlerin ilgili nazım hesaplarda takip edilmek üzere muhasebeleştirilmesi gerekmektedir.

Bakanlığımıza bağlı sağlık hizmet sunucularının konu hakkında ivedilikle bilgilendirilmesi hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.

e-imzalıdır.

Prof. Dr. Murat ALPER
B
akan a.
Genel Müdür

Dağıtım:
Gereği:                                   Bilgi:
81 İl Sağlık Müdürlüğü              Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
                                                  Döner Sermaye Bütçe Ve Muhasebe İşlemleri
                                                 Dairesi Başkanlığı
                                              Hasta, Çalışan Hakları Ve Güvenliği Dairesi Başkanlığı

 


Yazının aslı için tıklayınız

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ