Nobelli tıpçı Prof.Dr. Barry Marshall Hacettepe'de

Hacettepe Üniversitesi 40. Yılı etkinliklerinde çok özel bir konuğu ağırlıyor. Mide ülseri tedavisinde köklü değişikliklere neden olan araştırmasıyla Nobel Ödülü alan Prof. Dr. Barry Marshall Hacettepe Üniversitesi’nde "Tıpta Araştırma Yöntemleri ve Nobel

Hacettepe Üniversitesi 40. Yılı etkinliklerinde çok özel bir konuğu ağırlıyor. Mide ülseri tedavisinde köklü değişikliklere neden olan araştırmasıyla Nobel Ödülü alan Prof. Dr. Barry Marshall Hacettepe Üniversitesi’nde "Tıpta Araştırma Yöntemleri ve Nobele Giden Yol" konulu bir konferans verecek.

HACETTEPE Üniversitesi 40. Yılı etkinliklerinde çok özel bir konuğu ağırlıyor. Mide ülseri tedavisinde köklü değişikliklere neden olan araştırmasıyla Nobel Ödülü alan Prof. Dr. Barry Marshall Çarşamba günü saat 10.00’da Hacettepe Üniversitesi’nde "Tıpta Araştırma Yöntemleri ve Nobele Giden Yol" konulu bir konferans verecek.

2005 yılında kendi üzerinde yaptığı deneyle mide ülserinin antibiyotikle tedavisini bulan ve Nobel Tıp Ödülü kazanan Prof. Dr. Marshall’ı ağırlamaktan onur duyduklarını söyleyen Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen, "Pozitif bilim alanında nobel almış bir bilimadamının Hacettepe’ye gelmesi çok önemli. Hem çalışma arkadaşlarım hem öğrencilerin böyle bir kişiyi görmeleri ve kendilerine yol haritası olarak benimsemeleri çok önemli" dedi.

TÜRKİYE’NİN TANITIMI İÇİN ÖNEMLİ

Marshall’ın sadece konferans için gelmediğini söyleyen, bu ziyaretin ilerleyen zamanda ortak çalışmalara dönüşeceğine değinen Özgen şöyle konuştu: "Bay Marshall sadece konferans için gelmeyecek. Müşterek çalışmaların önünü açacak. Onun yolunu benimseyen gençler eminim ki nobel tıp ödülünü bir gün ülkemize getirecek. Prof. Dr. Marshall’ın gelmesinin bilimsel öneminin dışında politik de bir yönü var. Bu tip bilimadamları politikayı yerleştiren yaratan insanlar. Hem kendi ülkesi Avustralya’da hem de konuşmacı olarak gittiği diğer ülkelerde Türkiye’yi iyi tanıtması çok önemli. Bu yüzden ona çalışmalarımızı ve ülkemizi en iyi şekilde tanıtmak için elimizden geleni yapacağız."

İlacı kendi üzerinde denedi

2005 yılında Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Barry Marshall’ın nobele uzanan yolda izlediği yöntem bilimkurgu filmlerini aratmıyor. Hacettepe Üniversitesi’nin daveti üzerine Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Marshall, ülserin stres sonucu ortaya çıktığı ve tedavisi için pahalı ilaçlar gerektiği yolundaki inanışın yıkılıp, mide ülserlerinin basit antibiyotiklerle tedavi edilebilmesine olanak tanıyan araştırmasıyla bir milyon 250 bin dolar değerindeki ödülü kazanmıştı.

Marshall, Helicobacter Pylori adlı bir mikrobun, mide çeperinde iltihaba neden olduğundan şüphe ederek, bakteriyel bir hastalık gibi bulaşabileceğini göstermek için ülserli bir hastanın mide suyunu içmiş, bu riskli deney sonucunda, mikroplardan etkilenip kaptığı hastalığı basit antibiyotiklerle tedavi etmişti.

İlerlemiş vakalarda, mide kanamalarına ve yırtılmalara da neden olan ülser, Prof. Dr. Barry Marshall’ın yaptığı deneyin sonuçları alınana kadar, pahalı ilaçlarla durdurulabiliyor ancak tam olarak tedavi edilemiyordu.

MİDE SUYUNU İÇMİŞTİ

Prof. Dr. Marshall araştırmasıyla ülserin stres sonucu ortaya çıktığı ve tedavisi için pahalı ilaçlar gerektiği yolundaki inanışı yıkarak nobel tıp ödülüne layık görülmüştü. Helicobacter Pylori adlı bir mikrobun, mide çeperinde iltihaba neden olduğundan şüphe eden Marshall, bakteriyel bir hastalık gibi bulaşabileceğini göstermek için ülserli bir hastanın mide suyunu içmiş, bu riskli deney sonucunda, mikroplardan etkilenip kaptığı hastalığı basit antibiyotiklerle tedavi etmişti.

Hürriyet Ankara

Manşetler

DUYURU-5