Neandertal insanda kanser tümörü bulundu

120 bin yıl öncesine ait bir Neandertal insan fosilinde yapılan incelemede günümüzde yaygın olan bir kanser türü tespit edildi.

Hırvatistan'ın Krapina bölgesindeki bir mağarada bulunan fosilleşmiş bir Neandertal kaburgasında kemik tümörü izlerine rastlandı.

Amerikalı bilim insanları, bunun insansı fosillerinde kaydedilen en eski tümör vakası olduğunu söylüyor.

BBC'de yer alan ve PLOS One adlı dergide yayımlanan bulgular, insansılarda kanserin tarihine ilişkin önemli ipuçları sunuyor.

Daha önceki ilk kemik kanseri belirtileri 1000-4000 yıl öncesine ait antik Mısır kalıntılarında görülmüştü.

Bunun "insan fosilinde bulunan en eski tümör" olduğunu ifade eden Kansas Üniversitesi'nden Dr David Frayer, "120 bin yıl önce, kirlenmemiş bir ortamda yaşamış bir Neandertal olmanın bile kansere karşı koruyucu bir yanının olmadığını" söyledi.

Kanserli kaburga kemiği, insansılara ait 900 parça kemiğin ve taş aletlerin bulunduğu önemli bir arkeolojik alandan geliyor.

Kaburganın iskelet bütünlüğü olmadığı için tümörün insan sağlığı üzerindeki genel etkisine dair fazla bir yorum yapılamıyor.

Kaburgadaki tümör, röntgen filmi ve CAT taraması sonucu tespit edildi.

Neandertal fosilin DNA'sını çıkarma çabası sonuçsuz kalsa da, araştırmacılar, tarih öncesi insansılarda kansere ışık tutacak başka fosiller bulunacağını ümit ediyor.

Manşetler