Müsteşar Gümüş, grip vakalarını değerlendirdi

Müsteşar Eyüp Gümüş, yaptığı basın toplantısında halk arasında 'Domuz Gribi' olarak bilinen H1N1 ile ilgili ülkemizde görülen vakalar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Gribin halk arasında soğuk algınlığı olarak bilindiği, hastalığa influenza virüsünün neden olduğu ve zaman zaman ölüme kadar gidebildiğini anımsatan Gümüş, Türkiye'nin içinde bulunduğu kuzey yarım kürede ekim ve nisan ayı içerisinde bunun mevsimsel bir hastalık olarak ele alındığını söyledi. Gümüş, gribin görülme sıklığı açısından Avrupa ile Türkiye'nin benzer oranlara sahip olduğunu vurguladı.

Tüm grip vakalarının Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile düzenli olarak paylaşıldığını ifade eden Gümüş, bunların da DSÖ tarafından yayımlandığını bildirdi. İllerdeki tüm vakaların Bilim Kurulu tarafından değerlendirildiğini anlatan Gümüş, vakalarda alınan tüm örneklerin hızlı bir şekilde sonuçlandırılarak illere bilgi verildiğini ifade etti.

"Herhangi bir salgın olmadığında mutabık kalındı"

2014 yılının ilk vakasının 44. haftada kendilerine ulaştığını dile getiren Gümüş, "2015'in ikinci haftasından itibaren de vakalarda bir artış görülmektedir. Numune olarak bize gelen bir artış var. Bu mevsimsel olarak, diğer yıllara benzer oranda bir artıştır" dedi.

Gümüş, "Bize 2015 yılı itibariyle toplam 3 bin 117 numune geldi. Bunların 170'i H1N1 yani domuz gribi vakasıdır.  2014'ten bu yana 11'i domuz gribi olmak üzere toplam 16 kişinin grip nedeniyle hayatını kaybetti. Şu anda salgın durumu söz konusu değildir.  Bu vakalarımızın, genel dağılımı itibariyle Antalya, Kocaeli, Çanakkale, Sivas, Mersin bölgemiz içerisinde bulunuyor. Bu illerimizle ilgili Halk Sağlığı Kurum Başkanlığımız, yerinde denetim ve değerlendirme de yapıyor." dedi.

Genç vakaların kaybedilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Müsteşar Gümüş, "Bu nokta da tedbirleri arttırmamız gerekiyor.  Özellikle risk durumundaki hastalarımız daha dikkatli olmalı. Beslenme ve hijyen çok önemli. Bir de gribe yakalanan vatandaşlarımız hekime başvurmayı ihmal etmesinler. Solunum yetmezliğine kadar giden bir süreci içerebiliyor. Öncelikli hedef;  hastalığa yakalanmamak, hastalığın ilerlemesine engel olmak. Şuan itibariyle yoğun aşılama periyotuna girmemiz söz konusu değil. Bir ay içerisinde zaten grip sezonu kapanıyor. Ayrıca ilaç gerektiğinde bütün kamu hastanelerimizde ilaç organizasyonu yapılmıştır." şeklinde konuştu.

Manşetler

DUYURU-4