Müsteşar: "75 yatak için izin verdik ama daha büyük hastane yaptılar"

"Ülkenin insan gücü ve hastalıkla ilgili kapasite değerlendirmesini Sağlık Bakanlığı yapmaktadır. LÖSEV'e de 75 yataklı bir hastane için izin verilmiştir. Ancak daha büyük bir hastane yapılmıştır. Sorun, buradan kaynaklanmaktadır"

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş,  4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığında yaptığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, kanserin hastalık yükünde önemli bir yer tuttuğunu belirterek, önleme, tanı ve tedavi noktasında ciddi tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

"LÖSEV'e de 75 yataklı bir hastane için izin verilmiştir"

Basın toplantısı sonrasında LÖSEV'in yapmış olduğu hastane için ruhsat verilmeyeceğine yönelik iddiaların sorulması üzerine Gümüş, Türkiye'de tüm sağlık merkezlerinin planlamasının, komite tarafından ihtiyaç doğrulusunda yapıldığını ve izinlerin de bu doğrultuda verildiğini söyledi.

Gümüş, herkesin isteği doğrultusunda hastane yapmasının söz konusu olmadığını, bazı kriterler sonrasında ön izinlerin verildiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Ülkenin insan gücü ve hastalıkla ilgili kapasite değerlendirmesini Sağlık Bakanlığı yapmaktadır. LÖSEV'e de 75 yataklı bir hastane için izin verilmiştir. Ancak daha büyük bir hastane yapılmıştır. Sorun, buradan kaynaklanmaktadır.

Sağlık Bakanlığının verdiği izin Ankara'ya yönelik planlamaya göre yapılmıştır. Planlama dışında bir işlem var. Planlama dışında olduğu için Sağlık Bakanlığı, bu noktada kendi planını devreye sokmuştur. Tek merkezden planlamaya herkesin uyması lazım."

Sağlık Bakanlığı olarak ilaç ve tıbbi cihaz temini ile ilgili olarak bir Ar-Ge Merkezi çalışması olup olmadığının sorulması üzerine de Gümüş, "Kurulacak olan Biyoteknoloji Enstitüsü ile Türkiye'de tıbbi cihaz ve sanayinin gelişmesine öncülük edecek akademik bir kurul olacak" dedi.

Gümüş, bu şekilde satın alınan tıbbi cihazların Türkiye'de üretilmesinin sağlanacağını, ilaç için de firmalara alım garantileri verilerek Türkiye'de üretimin yapılmasının hedeflendiğini söyledi.

2015 yılında ilk planda Türkiye'de aşı üretiminin sağlanacağının altını çizen Gümüş, "Aşıların, uluslararası ve yerli firmaların işbirliğiyle Türkiye'deki tesislerde uzun dönem alım garantileri verilerek üretimleri sağlanması hedefleniyor" diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ