'Mucize ilaç' terimi tıp etiğine aykırı

Doktor Öz'ün diyet ilaçlarını "Mucize" diye övdüğü gerekçesiyle ABD Senatosu'na ifade vermek zorunda kalması, uzmanlarca yorumlandı: "Zayıflamada mucize yoktur. Bu tıp etiği ve insani açıdan ahlaksızlık"

GÜL KİREKLO

ABD'de yaşayan kalp cerrahı Dr. Mehmet Öz, kendi sunduğu televizyon programında diyet ilaçlarını çıkar amacıyla "mucize ilaç" diye övdüğü gerekçesiyle ABD Senatosu'nda ifade verdi. Öz, adını kullanan kişilerle Türkiye'de de hukuki mücadele verdiğini belirterek "Bu dolandırıcılık herkese olduğu gibi bana da büyük zarar veriyor" dedi. "Sen de denemelisin", "Öz'ün tavsiyesiyle" ve "Öz'ün son keşfi" gibi sloganlarla satışı yapılan zayıflama ürünleri ise hala internette pazarlanıyor. Peki Türkiye'de uzmanlar "mucize ilaç" yaklaşımı için ne diyor: 

- Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Bülent Deniz: Yasaya açıkça aykırı. Aldatıcı reklamlar. Tıp etiği ve insani açıdan ahlaksızlık. "Sizi zayıflatacak" diyor ama ilaçla ilgili bilimsel rapor yok. Bu da tüketicinin zarar görmesi demek. Ayıplı ürün kapsamına da giriyor. İnsanlar bu ilaçlarla ölebiliyor. Kişilere tazminat hakkı doğuyor. Vatandaş bu vaatler karşısında kendini koruyamıyorsa devletin devreye girmesi gerek. 

'DOLANDIRICILIK YAPILIYOR' 

- Genel Cerrah Doç. Dr. Halil Coşkun: Hiç bir hekimin medikal olmayan, onay verilmemiş bir ilacı sunması etik açısından doğru değil. Dr. Öz'ün görüntüsünü alıp 'Bunu önerdi 'diye dolandırıcılık yapılıyor Türkiye'de. 

- Diyetisyen Gürsel Doğan: Doktorlar bir ürünü pazarlama yoluna gitmemeli. Zayıflamada mucize ilaç diye bir şey yoktur. Kilo vermenin temel şartı sağlıklı beslenme, spor yapma ve bol sıvı alabilmekte yatar. 

Manşetler