Muayenehaneci öğretim üyelerine açılan yol

Siz Zaman gazetesindeki başlığa bakmayın. Üniversite hocaları bal gibi muayenehane açacak. TTB'nin Tam Gün'le ilgili olarak açtığı hatalı dava sürecinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun ...

Siz Zaman gazetesindeki başlığa bakmayın. Üniversite hocaları bal gibi muayenehane açacak. TTB'nin Tam Gün'le ilgili olarak açtığı hatalı dava sürecinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun muhtemelen Ekim ayında vereceği son karar kanun hükmünde kararnameye dönüştü başka bir şey değil....

Sarıya boyadığım cümleye dikkat: Kararnameye göre, üniversite öğretim üyesi, muayenehane açması durumunda kendi üniversitesinde sadece eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunabilecek. Hocalar, görev yaptıkları üniversitelerde hasta bakamayacak ve ameliyat yapamayacak. ( Madde 40 – 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun; a) 36 ncı maddesine eklenen fıkra)

Zaten uygulamada yarım güncü öğretim üyesi doktorlar hasta bakmıyor, ameliyat yapmıyor üniversite hastanelerinde. Oysa ki öğretim üyelerinin tanı ve ameliyatlar dahil tedavi faaliyetleri gerek asistan gerekse öğrenci eğitiminin zorunlu bir unsurudur. Bu düzenleme üniversite öğretim üyelerinin bu temel ödevlerini de yok saymaktadır.

Okkanın altına giren devlet hastanelerindeki doktorlar. Akademia muayenehane lobisinin gücüne bakar mısınız? Devlet hastanelerinde muayenehanesi olan binlerce hekim muayenehanelerini kapatıyor, üniversite hocaları muayenehane kulvarında tek başına yürümeye devam ediyor. Muayenehane serbestse devlet hastalerindeki doktorlara da serbest olmalı, yasaksa üniversiteye de yasak olmalı.

Eşitlik ilkesine alenen aykırı bu düzenlemeler. Son tahlilde AKP Hükümeti ve Sağlık Bakanlığı ile.TTB'nin aynı noktada buluşması oldukça düşündürücüdür. Bu çifte standartlı düzenleme TTB muhalefetinin ne denli sanal olduğunun da ibretlik bir göstergesidir.

Ali Rıza Üçer
Tıp Kurumu Genel Sekreteri


**


http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1173762&title=tam-gunde-son-nokta-universite-hocalari-muayenehane-acamayacak

Tam Gün'de son nokta: Üniversite hocaları muayenehane açamayacak
27.08.2011


Tam Gün Yasası'nda Danıştay'ın üniversite hocalarına sağladığı muayenehane açma ve döner sermaye gelirlerini kazanma haklarına hükümet, kanun hükmünde kararname ile son verdi.

Artık üniversite hocaları mesai saatleri dışında özel muayenehane çalıştıramayacak. Tam Gün Yasası ile ilgili düzenlemeler Adalet Bakanlığı'nın teşkilat ve görevleri hakkındaki kanun hükmündeki kararname de yapıldı. Kararnameye göre, üniversite öğretim üyesi, muayenehane açması durumunda kendi üniversitesinde sadece eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunabilecek. Hocalar, görev yaptıkları üniversitelerde hasta bakamayacak ve ameliyat yapamayacak. Buna göre, memurlar, meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacak, gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamayacak. Yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde çalışan öğretim üyelerine döner sermayeden ek ödeme yapılmayacak. Bu öğretim üyeleri rektör, dekan, enstitü, yüksekokul ve konservatuvar müdürü, bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı, başhekim ve bunların yardımcısı olamayacak. Yükseköğretim kurumları dışında meslekî faaliyette bulunmak ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra etmek isteyen öğretim üyelerine, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıla kadar ücretsiz izin verilebilecek.

Kararname, GATA doktorlarını da etkileyecek

Resmî Gazete'de yayımlanan kanun hükmünde kararname ile 2955 sayılı Gülhane Askerî Tıp Akademisi Kanunu'nda da değişiklik yapıldı. Değişiklikle Gülhane Askerî Tıp Akademisi'ndeki kadrolu asker ve sivil öğretim elemanları da 926 sayılı kanunun, "serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açılamayacağını, gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışılamayacağını'' öngören ek 27'nci maddesine tabi hale getirildi. Söz konusu hükümler, kanun hükmünde kararnamenin Resmî Gazete'de yayımlandığı dün yürürlüğe girdi.

Manşetler

DUYURU-4