Mikro çiple gebelik oranında artış sağlandı

Erkek kısırlığından kaynaklı bebek özlemi çeken çiftler için ABD'nin Harvard Üniversitesi'ndeki bir Türk bilim insanı tarafından geliştirilen mikroçipler umut oldu.

İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Bursa, Muğla, Konya, Eskişehir, Kayseri, Manisa, Samsun, Antalya, Kırklareli, Van ve Mersin'de Tıbbın en son imkanlarını takip eden merkezler tarafından kullanılan mikro akışkanlı çip, Yeditepe Üniversitesi'nde de başarıyla uygulanıyor.

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, erkek kısırlığından kaynaklı üreme sorunlarında mikroçiplerin kullanımıyla gebelik oranlarında belirgin artış görüldüğünü söyledi.

Günümüzde tüp bebek tedavisi için başvuran hastaların yaklaşık yüzde 40-45'inde erkek faktörünün mevcut olduğunu belirten Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, sperm sayısı ve hareketliliğindeki azlığın doğal yollardan gebelik şansını ortadan kaldırdığını bildirdi. Fıçıcıoğlu, "Son dönemde geliştirilen mikroçipli tüp bebek tedavisi pek çok çifte umut kaynağı oldu. Bu yöntemin kullanılmasıyla birlikte, elde edilen gebelik oranlarında belirgin artış meydana geldi" dedi.

BİRÇOK MERKEZDE UYGULANIYOR

Mikro akışkan çip teknolojisi sayesinde, DNA yapısı en iyi olan spermlerin seçilerek, kaliteli embriyolar oluşturulduğunu ifade eden Prof.Dr. Cem Fıçıcıoğlu, "Bu yöntem sayesinde başarılı sonuçlar alınmaktadır. Yeni bir teknoloji olmasına rağmen yenilikleri takip eden tüp bebek merkezleri bu uygulamayı başarıyla uygulamaktalar. Yöntem, erkek kısırlığından kaynaklı gebe kalamama sorunlarında önemli bir çözüm sağladı" diye konuştu.

SPERMİN KALİTELİSİ SEÇİLİYOR

Sağlıklı spermlerin seçilmesini sağlayan uygulama için sperm çipleri geliştirildiğini vurgulayan Prof.Dr. Cem Fıçıcıoğlu, mikro kanalcıklardan oluşan çiplerin, sağlıklı spermleri seçtiğini kaydetti. Fıçıcıoğlu, "Çipteki mikro kanallar sayesinde, sağlıksız, DNA'sı hasarlı spermler bir bölümde toplanırken, sağlıklı ve kaliteli olanlar kanallardan geçerek başka bir bölümde toplanıyor. Seçilen bu spermler ile yapılan mikro enjeksiyon yönteminde elde edilen gebelik oranları daha yüksek oluyor. Bunu uygulayan kliniklerde başarı oranının çok daha yüksek olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

DOĞAL ORTAM TAKLİT EDİLİYOR

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu, normal fizyolojiye bakıldığında, spermin yumurta ile buluşmadan önce pek çok bariyerden geçtiğini hatırlatarak şunları kaydetti:

"Doğal ortamda, vajina ve servisteki mukus dediğimiz kadının doğal sıvılar sayesinde kalitesiz spermler elenir, sağlıklı olanlar rahim içine ulaşır. Mikroçipte ise bu görevi mikro kanallar sağlıyor. Böylece kusursuz, hasarsız DNA'ya sahip spermler ayıklanabiliyor."

Prof. Dr. Fıçıcıoğlu, mikro çip teknolojisinin, tüp bebek tedavisi dışında başka alanlarda da başarıyla kullanılan çok önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Fıçıcıoğlu sözlerini, "Mikro enjeksiyon yöntemi, sağlıklı spermlerin kullanılmasına olanak vermesi sayesinde, gebelik oldukça kolaylaştı. Bu yarışı kazanan spermler yumurtayı dölleme kabiliyetine sahip en iyi spermlerdir" dedi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ