Migreni tetikleyen etkenler neler?

Pek çok insanın yaşadığı migren ağrılarının ortaya çıkışını kolaylaştıran etkenlerin neler olduğunu biliyor musunuz?

Migren, şiddet, sıklık ve süre bakımından farklılıklar gösterebilen, tekrarlayıcı ataklarla belirgin, sıklıkla başın bir tarafına yerleşen, nabız gibi darbeli seyreden, ataklara sıklıkla bulantı, kusma, ışık ve sese karşı hassasiyetin de eşlik edebildigi bir başağrısı türüdür.

Bazı dış uyarılara ve santral sinir sistemindeki içsel değişikliklere, sinirsel reaksiyonun kalıtsal bir artmış duyarlılığı olarak da tanımlanabilir.

Migren genel nüfusun onda birinden fazlasını etkileyen bir başağrısı türüdür. Erişkin kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmektedir. Ergenlik döneminden sonra görülme sıklığı 40 yaşına kadar artmakta ve migren görülme sıklığı ırklara, bölgelere göre değişmektedir.

Migren ataklarının büyük bölümü kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte atakların başlamasında bazı iç ve dış uyaranaların da rol oynayabileceği bilinmektedir. Bunların başında stres, açlık, uyku düzenindeki değişiklikler, bazı yiyecek ve içecekler ile adet döneminde olmak gelmektedir

Migren ataklarının ortaya çıkışını kolaylaştıran etkenler; Fazla ya da az uyuma gibi uyku düzeni değişiklikleri, aç kalma, öğün atlama gibi beslenme düzeni değişiklikleri, alkol, kafein, yumurta, çikolata, deniz ürünleri gibi besinler tüketme, güneş altında, sıcakta kalma, aşırı yorulma ve egzersiz yapma, keskin kokular, parlak ve güçlü ışıklar, duygusal baskı, stres, adet dönemi, hava değişimleri, sigara ve bazı ilaçların kullanımıdır.

Manşetler

DUYURU-4