Reflü hastalarının, yaşam kalitelerini yükseltmek ve daha az sorun yaşamaları için yapabilecekleri basit çözümler var. Süt yerine su içmek ve mide asidini kontrol altında tutmak için şekersiz sakız çiğnemek; bu çözümlerin en yaygınları...
Kilo arttıkça reflü artar ama reflü şişmanlatmak yerine sadece şişkinliğe neden olur. Reflü ameliyatı olanlarda ise ortalama 3- 5 kiloluk bir incelme görülür. Reflü tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu ve Prof. Dr. Turgut İpek; çağın hastalığıyla ilgili merak edilenleri anlattı...
BESLENME TETİKLER
Reflü genetik midir?
Genetik etkisi olduğu söylenebilir ama bu kesin bir bilgi değildir. Aynı beslenme tarzını benimseyen bir aile üyesinde reflü görebiliriz ama bunun genetik bir zemini olup olmadığı henüz kesinlik kazanmış değil. Ancak, reflü sonrası kanser oluşumu söz konusu ise bunun genetik zemini vardır.
Beslenme şekli ile reflü arasında nasıl bir bağlantı vardır?
Yanlış beslenme tarzı, reflüyü tetikleyen bir unsurdur. Bu hastaların beslenmesinde önemli olan; alkol, sigara, gazlı içecekler, çay ve kahve içilmemesidir. Çikolata, yağlı kızartmalar, bol domates ya da bol salçalı yiyeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.
ŞİŞKİNLİK YAPIYOR
Kilonun reflüye bir etkisi var mıdır?
Kilo artışı ile reflü artışı paraleldir. Kilonuz artıyorsa, reflü şikayetleriniz de artabilir. Obezitenin reflüyü tetiklediği ise bilinen bir gerçektir.
Kilo vermek hastalığın etkilerini azaltabilir mi?
Reflü hastalığı olan biri, kilo vererek bu hastalığın semptomlarını azaltabilir. Hamilelik döneminde ortaya çıkan reflü ise doğumdan sonra sona erebilir. Hamilelikteki reflü, karın içi basıncın artmasına bağlı olarak gelişir.
Reflü hastalarının pek çoğunda mide fıtığının da olması uygulanacak tedaviyi zorlaştırıyor mu?
Reflü hastalarının yüzde 50'sinde mide fıtığı da söz konusudur. Mide fıtığı ve reflü birlikte ise cerrahi tedavi öne çıkar. Reflünün tedavisinde, endoskopik yöntemler kullanılır ama mide fıtığı varsa o da uygulanamadığı için cerrahi müdahale tek seçenektir.
MİDENİZİ SÜT YERİNE SUYLA RAHATLATIN
Su içmek; bazen özellikle yanma hissinin olduğu dönemde, tükürük salgısı yetersiz kaldığında, o dönem için o asidi tekrar aşağıya göndermek açısından önemli bir temizleyicidir. Yemek borusunun temizlenmesini sağlamaktadır.
Genellikle "Süt mideye iyi gelir" denir ancak, sütün çok fazla miktarda içilmesi midedeki asit salgısını artırmaktadır. Bu yüzden, sütü bir kurtarıcı gibi görmek yerine, yanma olduğu zaman suyu temizleyici olarak kullanmak gerekir.
YEŞİL ÇAY İÇİN
Yemek arasında mide yanmalarını ne kadar nötr hale getirirsek o kadar iyi olur. Bu nedenle reflü hastalarının yanlarında ufak atıştırmalık şekersiz bisküviler bulundurulması iyi olur.
Reflü hastalarının sıkça tercih ettiği leblebi, asidi alır ancak fazla gaz yapar. Onun dışında yeşil çay gerçekten bütün sindirim sistemi için vazgeçilmez bir içecektir.
AĞIRLIK KALDIRMAK VE MEKİK ÇEKMEK YASAK
Reflü hastalarına egzersiz yapmayı önerir misiniz, yoksa zararlı mıdır?
Reflü, karın içi basıncının artmasıdır. Karın içindeki basınç arttıkça, midedeki içerik yemek borusuna kaçıyor. Dolayısıyla spor yöntemi, karın içi basıncını artırıcı bir yöntemse; örneğin ağırlık kaldırırken, karın kaslarını kastığınız tipteki sporlar reflüde etkili olabilir. Ama genel olarak baktığımızda spor ve iyi bir vücut yapısı reflüyü tetiklemez.
Hangi spor zararlı?
Ağırlık kaldırmak, karın içi basıncını artırıcı şınav ve mekik çekme gibi hareketler reflüyü artırabilir.
Özellikle önerdiğiniz egzersizler oluyor mu?
Yürüyüş ve temel kültür fizik hareketlerini öneriyoruz. Özellikle mide fıtığı olan reflü hastalarına öne eğilerek egzersiz yapmayı tavsiye etmeyiz. Mekik gibi eğilme hareketleri, mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırabilir.
ALMAMAYA BAKIN MİDENİZİ ZORLAMAYIN
Reflü hastaları, azar azar ve sık aralıklarla yemek yemeye çalışmalı
Hastalar kilo almamaya özen göstermeli.
Akşam 7 veya 8'den sonra yemek yenmemeli.
Yatmadan en az iki saat önce yiyecek tüketimine son verilmeli.
Özellikle sıvı gıdaları yatmadan önce tüketmek, reflü hastalarının rahatı açısından sağlıklı değildir.
REFLÜ AĞRISI ÇEKENLER İÇİN 10 ALTIN TAVSİYE
1 En kısa sürede fazla kilolardan kurtulun. Yastık ya da yatak başını yüksek tutun.
2 Yatağın baş kısmını yüksek tutan yatak modellerinde rahat edersiniz.
3 Vücudu zorlayan dar kıyafetler giymeyin, kemer takmayın.
4 Gazlı içecekler, sigara, alkol, kahve, çikolata, yağlı yiyecek ve kızartmalardan mümkün olduğunca uzak durun.
5 Özellikle koyu çay ve kahve tüketmemeye özen gösterin
6 Gün içinde bol bol yeşil çay için.
7 Süt yerine su içerek kendinizi rahatlatın.
8 Tükürük salgısını artıracağı ve yemek borusundaki asidi nötr hale getireceği için her fırsatta şekersiz sakız çiğneyin.
9 Uyurken rahat etmek için sol tarafınıza dönerek yatın.
10 Öğünleri daha sık ve daha az tüketip gece yatmadan iki saat önce hiçbir şey yemeyin.
ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ ÖNEMLİ
Reflünün ihmal edilmesi ve uzun yıllar devam etmesi durumunda; kanser riskinin dışında, uzun süreli tahrişe bağlı yemek borusunda yanıklar ve bu yanıkların iyileşme sürecine bağlı olarak da darlıklar ortaya çıkabilir.
YUTMA ZORLUĞU BAŞLIYOR
Yemek borusunda oluşan daralmalar, bir süre sonra ağrılı yutma güçlüğüne ve kanamalara neden olabilir. Buradaki yanıklarda ve yaralarda kanama başlayabilir.
Hastalığın tedavisi yutma güçlüğü başladıktan sonra zorlaşır. Bu nedenle, reflüde erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır.
ESRA TÜZÜN