Mide Küçültme Ameliyatı

Dr. Tuğrul Demirel mide küçültme hakkında bilgi verdi.

Gastric Bypass operasyonu tüm dünyada en fazla uygulanan obezite cerrrahilerinin başında gelir. Bu operasyon temelde iki prosedür ile hastaların kilo kaybını sağlar. Operasyonda küçük bir mide hacmi oluşturulur, sonrasında ise küçük olan midenin daha sonra ince bağırsak ile bağlantısı yapılır ve tüketilen besinlerin büyük mideyi bypass ederek ince bağırsağa geçmesi mantığıyla işler.

Küçük mideleri sebebiyle kişiler hem daha az besin alır hem de aldıkları besinlerden bağırsaklardaki emilim bozulduğu için daha az kalori alır. Daha az yemek ve daha az emilim olması hastalarda kilo vermeyi sağlar.Bu ameliyat ile kilo verme mekanizmaları:

Oluşturulan yeni tüp mide ile fazla besin alımı önlenir ve tüketilen besin miktarı azaltılırYeni tüp mide ile ince barsak arasında uygulanan bağlantı ile tüketilen besinler büyük mide ve duedonuma uğramaz ve doğrudan ileri seviyeden ince barsağa geçer, bu sayede tüketilen besinlerin emilimleri önlenir.

Teknik olarak anlatmak gerekirse; Midenin küçük kurvatur kısmında antrum düzleminden ortalama 2 cm’lik genişlik oluşturarak yukarıda his açısının olduğu bölgeye doğru uzun bir mide tüpü oluşumu gerçekleşir. Daha sonra trietz ligamanından itibaren 200 cm’lik bir mesafe ölçümü uygulanarak yeni oluşturulan bu mide tüpüyle ince barsak arasına anastomoz (bağlantı) uygulanır. Bknz: Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır

Mini-Gastric Bypass (MGB) operasyonu etki mekanizması aynı olan Roux en Y Gastric Bypass (RYGB) operasyonu ile oldukça yaygın şekilde karşılaştırılmaktadır. MGB nin en büyük avantajı, yöntem olarak daha kolay uygulanabilir olması ve operason süresinin daha kısa olması şeklinde anlatılır.

Roux en Y Gastric Bypass (RYGB) :

RYGB operasyonu 2 şekilde etkisini gösterir.

Mide hacmini küçültülerek besin alımı azaltılmaktadır.Tüketilen besinler (özellikle yüksek kalorili şekerli besinler) midenin büyük bölümü, duedonum (12 parmak barsağı) ve ince barsağın (jejunum) bağlangıç bölümü devre dışı (bypass) bırakıldığı için emilimleri önlemektedir.Teknik açıdan; Normalde, besinler yemek borusundan doğrudan bir şekilde mideye gelir ve oradan ilerleyerek 12 parmak barsağına (duedonuma) geçerler.

Daha sonra ince barsakta ilerler. Oradan kalın barsağa ve oradan da dışarı atılımını yapar.Roux-en-Y Gastric Bypass operasyonunda mide işaretli yerden özel stapler ismi verilen aletlerle kesilir ve dikilir. Ortalama 25-30 cc hacimli yeni mide poşu oluşturulur.Bu oluşturulan yeni küçük mide, eski midenin ortalama %5-10’luk bölümü kadardır ve bu sebeple tüketilen besin miktarı oldukça azalır. İnce barsak (jejunum) işaretli bölgeden (yaklaşık olarak 30-50 cm) stapler ile kesilerek ayrılır. Kesilerek ayrılan ince barsak segmenti yukarıda oluşturulan küçük mide poşuna anostomoz uygulanır.Diğer taraftan bu bağlantıdan itibaren ortalama 100-150 cm mesafedeki ince barsak segmentine diğer kesik uç bağlantısı (işaretli bölge) gerçekleşir ve işlem sonlandırılır.

Mide Katlama (Gastrik Plikasyon) Ameliyatı Nasıl Etki Eder?

Mide Katlama (Gastrik Plikasyon) operasyonu ile bir tüp veya muz şeklinde küçültülen midenin boyutu ya da hacmi küçülür. Yemek porsiyonları da dolayısıyla küçülür. Sleeve gastrektomi operasyonunda, midenin alınan bölgesinden salgılanan açlık hormonu %70-80 azalma gösterir. Bu hormonun ismi ghrelindir. Açlık hormonunun yani ghrelin azaltılması ile yemekler arasında daha az açlık duygusu oluşur ve daha uzun süre tokluk hissi duyarsınız. Mide Katlama diğer bir adıyla Gastrik Plikasyon ameliyatında mide alınmaz. Bu sebeple bu hücrelerin üretildiği hücreler ilk başta yok olmaz. Fakat zaman geçtikçe, mide bu bölümünün, kendi üzerine katlanıp dikildiği için, yavaş yavaş etkinliğini kaybettiği düşünülmektedir.

Mide Katlama (Gastrik Plikasyon) operasyonu sayesinde mideniz tüpleştirilir bu sebeple de, mide daha hızlı boşalır. Yenilen besinlerin mideden hızlı olarak ince barsağa geçmeleri, barsak hareketlerinizi de fazlalaştırır.Mide Katlama (Gastrik Plikasyon) operasyonu içeride yabancı cisim bırakmaz bu sebeple de buna ait problemlerle karşılaşılmaz.Mide bandı gibi ayarlanmasına gerek yoktur. Sindirim sisteminin anatomisi aynı kalır.Uzun dönemdeki tek yan etkileri de kısmen kilo alımıdır. Kilo alımı halinde de tekrar bir kat daha katlama uygulanabilir ve çok pratik şekilde mide hacmi küçültülebilir. Ya da daha etkili başka bir operasyonla kolaylıkla çevrilebilir. Bu sebeple Mide Katlama (Gastrik Plikasyon) operasyonu önerilen ameliyatlardandır.

Manşetler

DUYURU-4