Mide fıtığı tedavi edilmeli mi?

Anatomik sebeplerden dolayı göğüs ile karın boşluğunu ayıran diyafram kasında mevcut olan açıklıktan midenin üst kısmının, yemek borusuna doğru sarkması mide fıtığı olarak adlandırılır.

Anatomik sebeplerden dolayı göğüs ile karın boşluğunu ayıran diyafram kasında mevcut olan açıklıktan midenin üst kısmının, yemek borusuna doğru sarkması mide fıtığı olarak adlandırılır. Nedeni bu bölgeyi saran kasın gevşemesidir. BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Cenk Soğukpınar, mide fıtığının, mutlaka bir rahatsızlık vermesi gerekmese de bazı kişilerde reflüye sebep olabileceğini söyleyerek mide fıtığına bağlı şikayetlerin tedaviyle kontrol altına alınması ya da fıtığın cerrahi olarak onarılması gerektiğini ekledi ve bu konuda bilgiler verdi.

Mide fıtığı birçok insanda hiçbir belirti olmadan bulunabilir ve tedaviye gereksinim olmaz. Bazı kişilerdeyse mide asidinin ve yenilen besinlerin yemek borusuna kaçmasıyla, mide yanması, gaz ve geğirme, boğazda acı bir tat, yemekten sonra göğüste sıkıntı hissedilmesi ve kusma gibi yakınmalar meydana gelebilir.

Aynı şekilde, göğüste yayılan yanma ve ekşime gibi şikayetlerle hastaneye başvuran Mehmet Aktaş, geçtiğimiz günlerde BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi’nde, mide fıtığı ameliyatı olarak eski sağlığına kavuştu.

Op. Dr. Cenk Soğukpınar, “Bazen mide ile yemek borusu arasında kapak görevi yapan kaslar herhangi bir neden olmaksızın gevşeyip açılabilir. Sonrasında da mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına bağlı olarak şikayetler meydana gelir. Kimi zaman da gelişmiş olan bir mide fıtığı, kapağın çalışmasına engel olur. Daha başka pek çok faktör vardır. Hangi nedenden olursa olsun, buradaki temel sorun, mide asitinin yanlış bir ortama doğru geçişi ve oradaki hücreleri tahrip etmesinden ibarettir. Reflüsü olanların  yaklaşık olarak yüzde 40’ ında mide fıtığı vardır ve reflü, bu bozukluk, cerrahi şekilde giderilirse tamamen ortadan kaldırılabilir” diyerek, operasyon süresinin 45-60 dakika olduğunu ve hastanın, operasyonu takip eden gün taburcu olabildiğini ve 3-5 gün içerisinde normal aktivitesine dönebildiğini ekledi.

Midenin girişini kontrol eden kasın görev yapamadığı tespit edilirse, uzun süreli asit tahrişine bağlı yemek borusunda önemli hasarlar meydana gelmişse, fıtık çok büyük olup problemler veya boğulma tehlikesi yaratıyorsa cerrahi müdahale yapılabilir. Ameliyatla, fıtıklaşıp göğüs boşluğuna taşan midenin eski yerine çekilmesi ve yeniden kaçmayı önleyici bariyerlerin oluşturulması amaçlanır.

Manşetler