Mezoterapi Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Mezoterapi; enzim, aminoasit, mineral ve vitamin gibi bileşenlerin derinin orta tabakasına mikroenjeksiyon yöntemiyle uygulanması sürecidir.

 

Mezoterapi; enzim, aminoasit, mineral ve vitamin gibi bileşenlerin derinin orta tabakasına mikroenjeksiyon yöntemiyle uygulanması sürecidir. Bu işlemde belirtilen bileşenler tercihe bağlı olarak tek başına ya da karışım olarak uygulanabilir. Enjekte edilecek olan madde hastanın talepleri ve durumuna göre seçilmektedir

Bu işlem ilk olarak 1952 yılında Dr. Michel Pİstor tarafından uygulanan estetik bir uygulamadır.  Bu işlem sayesinde cilt altında bulunan kolajen ve elastin yapılar uyarılır. Böylece uygulama yapılan bölgedeki kan dolaşımı ve lenfatik dolaşım düzenlenir.

Mezoterapiyi işlem olarak akupunktur yöntemine benzetebiliriz. Çünkü iki işlemde de uygulama yöntemi olarak iğne kullanılır.  18 yaşını dolduran her sağlıklı kişi bu uygulamayı yaptırabilir. Bu işlem uygulama amacı ve uygulanacak bölge açısından geniş seçenekler barındırıyor. Mikroenjeksiyon yöntemiyle uygulanacak içerik kişinin sağlık durumu, yaş aralığı, fiziksel özellikleri, ihtiyacı ve taleplerine göre belirlenir. Yani bu süreçte tedavi tamamen kişiye özel olarak planlanmaktadır.

Detaylı bilgi için: Mezoterapi Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Mezoterapi nasıl uygulanır?

Mezoterapi yaptırmak isteyen kişiler için öncelikle fiziksel muayene yapılır ve kesin tanı konur. Bu süreçte doktorunuz genel sağlık durumuna ve tıbbi geçmişe bakar. Ayrıca ihtiyaç durumunda bazı tahliller istenebilir.  Uygulanma öncesinde konforu arttırmak adına anestezik özellikle kremler uygulanabilmektedir.

İşlem sırasında hastaya bazı mikro iğneler kullanılarak enjeksiyon işlemi yapılır. İğne mekanik bir tabancayla tutturulursa arka arkaya çok sayıda enjeksiyon yapılabilir. Bu işlemde cildin 1-4 mm derinliğine inmek mümkündür.  Uygulama sırasında doktorunuz iğneyi açılı cilde de yerleştirebilir.

Her enjeksiyon işleminde cildinize solüsyondan sadece küçük bir damla girer. Beklenen sonuçları alabilmek için birkaç seans gitmek zorunda kalabilirsiniz. Mezoterapinin ayakta uygulanabilecek estetik bir işlem olduğunu belirtelim. Yan etki oranı da son derece düşüktür. Hasta genelde aynı gün normal yaşamına dönebilir. Mezoterapi işlemi sonrası pansuman yapılmasına gerek yoktur.

Mezoterapi uygulamasından sonra aspirin tarzında kanınızı sulandıracak ilaçları kullanmamaya özen göstermelisiniz. Seans uygulaması sonrasında işlem yapılan bölgeye 1 gün kadar su değdirmemeniz önerilir. Ayrıca doktorunuz ilk gün dar pantolon giymemenizi isteyecektir. 2 gün boyunca zorlayacak hareketlerden kaçınmanız da yerinde olacaktır.

Mezoterapi türleri nelerdir?

Mezoterapi birçok farklı yöntemle uygulanabilir. Genel olarak bu işlemin uygulanma yöntemlerinden bahsedecek olursak;

Yüz mezoterapisi: Güneşin verdiği hasarlar ya da kolajen kaybına bağlı olarak cilt dolgunluğu ve görünümünün bozulması durumunda  tercih edilebilir.  İlaçlar cildinizin içine ve altına direkt olarak verilir.  Cildi yenileyen, cilt kırışıklığını ve cilt sarkmalarını engelleyen doğal bir yöntem olarak uygulanabilir.

Saç mezoterapisi:  Kadınlar ve erkekler için saç dökülmesine engel olacak, saçların uzamasını sağlayacak bir tedavidir. Ayrıca kellik tedavisi olarak da tercih edilebilir. Saçlara gerekli vitamin ve mineraller verildiği için saç dökülmesinin önüne geçilir. İşlem sonrasında saç köklerinde kan dolaşımı hızlanır.

İğnesiz mezoterapi:  İğneli uygulamayı tercih etmek istemeyenler iğnesiz mezoterapi de talep edebilir. Ağrı ve acı olmadan bu yöntemle cildinizi kolayca yenileyebilirsiniz.  Bu işlemde etkin karışım sayesinde ciltte güçlenme ve canlanma sağlanır. Ciltte kolajen üretimi de artar. Tedaviyi yaptırmak istemesine rağmen iğneden korkan hastalar için işlevsel bir işlemdir.

Selülit mezoterapisi: Kadınların en büyük sorunlarından biri selülittir. Her yaşta ortaya çıkabilecek bir durumdur. BBu işlem ile cildin altına enjeksiyonu yapılan maddelerle selülit bulunan alanda kan akışı ve lenfatik dolaşım sağlanır. Sonrasında yağ depozitleri çözülür ve sertleşen doku düzeltilir. Tedavi sürecinde egzersiz ve diyet de uygulanırsa sonuçlar daha başarılı olur.

Bölgesel yağlanmaya karşı mezoterapi: Bu işlemi bel, kol, bacak ve karın bölgesinde bulunan bölgesel yağlanmaları gidermek için liposuction (yağ aldırma) işlemine alternatif olarak tercih edebilirsiniz. Enjeksiyon yapılan bölgede yağ doku yıkılır. Tedavi sürecinde egzersiz ve diyet de yapılırsa kalıcı olarak bölgesel yağlanmalardan kurtulabilirsiniz.

Kimler mezoterapi yaptırabilir?

Mezoterapi tedavisi birçok durumda uygulanabilecek bir cerrahi işlemdir. Kişilerden ziyade hangi durumlarda yapılabileceğine değineceğiz;

  • Deride çatlaklar oluşması
  • Aşırı kilo kayıpları
  • Güneş lekesi ya da diğer vücut lekeleri
  • Saç dökülmesi, saçları gücendirme ve kellik
  • Alerjik durumlar
  • Selülit sorunları
  • Göz altında ortaya çıkan morluklar ve göz altı torbaları
  • Spor aktivitelerinde görülen yaralanmalar
  • Deride pigment yetmezliğine yol açan vitiligo
  • Akut ya da kronik  ağrı şikayetleri
  • Ciltte görülen sarkma ve yaşlanma
  • Gece yeterli uyku olmasına rağmen sabah uyumamış gibi hissetmeye yol açan yumuşak doku romatizmalarında bu işlem uygulanabilir.

Mezoterapi kimler için uygun değildir?

Mezoterapi tedavisi birçok durumda etkili, doğal bir estetik uygulama olsa da bazı kişilerde uygulanması uygun değildir. Mezoterapinin uygulanamayacağı durumlar şöyledir;

  • Hamilelik sürecinde
  • Doğumdan sonra emzirme sürecinde
  • Felç geçirmiş hastalarda
  • Birçok kanser türü hastalıklarında
  • İnsüline bağımlı olan şeker hastalığında
  • Ürtiker hastalarında
  • Kan pıhtılaşması sorunlarında
  • İşlem sırasında kullanılacak maddelere karşı alerjik reaksiyon riski olması durumunda
  • Çoklu ilaç tedavisi gerektiren kalp hastalıklarında  bu tedavi uygun değildir.

Mezoterapinin uygulanması konusunda nihai karar fiziki muayene sonrasında doktor tarafından verilmektedir. Bu uygulama yan etkileri çok az olan bir işlemdir. Enjeksiyon yapılan bölgede geçici olacak kızarıklık ve morarmalar yaşanabilir. Bu durum kullanılan maddeler sistematik dolaşıma karışmadığı için görülür. Yani 2-3 gün içinde enjeksiyon bölgesindeki kızarıklık ve morarmalar kendi kendine geçer. Son derece güvenilir bir tedavi şeklidir.

Kaynak: http://www.ozlemaras.com/

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ