Mezoterapi kadını inceltiyor, erkeğin saçını çıkarıyor

Mezoterapi 45 yıldır bilinen, ilk defa Fransa’da bulunan, incecik iğneler ve özel ilaçlarla uygulanan bir yöntem. Bu yöntem başlıca üç amaçla kullanılıyor:

Mezoterapi 45 yıldır bilinen, ilk defa Fransa’da bulunan, incecik iğneler ve özel ilaçlarla uygulanan bir yöntem. Bu yöntem başlıca üç amaçla kullanılıyor: Yüzdeki bağ dokusunu cildi gençleştirmekte, bel, kalça, basen bölgesini inceltmede ve erkek tipi saç dökülmesinde. International Hospital Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Ferzan Aytuğ, saç mezoterapisinin özellikle erkeklerde etkili olduğunu, ancak tamamen kelleşen bölgeye değil, seyrekleşmiş alanlara uygulandığında yeni saçların çıkmasını sağladığını vurguluyor.

Mezoterapi çok ince iğnelerle uygulanıyor. Cilde uygulandığında gözenekleri sıkılaştırıyor, cildin yenilenmesini sağlıyor. Yüzde lifting etkisi yapıyor, cildi daha gergin, genç bir görünüme kavuşturuyor. Zayıflama amacıyla kullanıldığında ise, bel, kalça, basen bölgesine uygulanarak burada incelme sağlıyor. Saç mezoterapisi olarak uygulandığında, saçları yeni yeni seyrelmeye başlayan erkeklerde acil müdahale imkanı yaratıyor.

Kelleşen değil, seyrekleşen bölgede etkili

Erkek tipi saç dökülmesinin erkeklerin yanı sıra kadınlarda da görüldüğünü, hormonal bozuklukların bu saç dökülmesine yol açtığını ifade eden Dr. Ayşe Ferzan Aytuğ, “Özellikle erkeklerde saç dökülmesi olduğunda saç mezoterapisi etkili oluyor. Kadınlarda görülen erkek tipi saç dökülmesinde ise mezoterapi, erkeklerdeki dökülmede olduğu gibi başarı sağlayamıyor. Biz bugünkü bilgilerimiz çerçevesinde, erkek tipi saç dökülmesinin genetik bir süreç olduğunu biliyoruz. Ancak saç mezoterapisini, kişinin saç ekimi işlemine gidecek kadar yoğun ve büyük alanlarda dökülme yaşamadan önce yaptırmasını öneriyoruz” diyor. Çünkü saç mezoterapisi tamamen kelleşmiş bölgeye uygulanmıyor, uygulanırsa da sonuç elde edilemiyor. Seyrelmekte olan bölgeye iğne yapınca o bölgenin yeniden uyarılarak dolmasını sağlamak mümkün olabiliyor. Seyrelmekte olan saça ne kadar erken müdahale edilirse başarı yüzdesinin de o kadar arttığına değinen Dr. Ayşe Ferzan Aytuğ, şu bilgileri veriyor:

“Çok erken müdahale edince 5 seansta bile başarı sağlanıyor. Mezoterapinin amacı küçük ve çok ince iğnelerle enjeksiyon yapmaktır. Dolayısıyla bu iğnelerle seyrelen bölgeye ilaç enjekte ettiğimiz zaman, o bölgede bir uyarı sağlamış oluyoruz ve bu küçük travmalar sayesinde seyrelen alanlar uyarılarak yeni saçların çıkması sağlanmış oluyor. Ayrıca bu yöntemi desteklemek amacıyla saçların çıkmasına yardımcı olacak bazı ilaçların ağızdan alınması da gerekiyor.”

40 YAŞINA KADAR SAÇ EKİMİNİ ÖNERMİYORUZ

Seyrekleşen alanlarda saç çıkarmaya yardımcı olan çok çeşitli ilaçlar bulunduğunu, özel amino asitler, vitaminler ve saçın büyümesini sağlayan birtakım maddeler içeren bu ilaçları da kullandıklarını ifade eden Dr. Ayşe Ferzan Aytuğ, seyrekleşen alanların saçlandırılması hakkında şunları söylüyor:

- İlaçlar dökülmüş alanlarda etkili olamıyor. Seyrelen alanlarda işe yarıyor.
- Biz hastalarımıza 40 yaşına kadar saç ekimi önermiyoruz. Çünkü saç dökülmesi karakteri çok değişken bir özelliğe sahip.
- Seyrelmiş alanlarda mezoterapi ve ilaçlarla geriye dönüş mümkün. Dökülme sürecini yavaşlatmak mümkün olabiliyor.
- Mezoterapiyi haftada bir veya iki seans uygulamak gerekiyor. İlk beş seansı yapıp, ardından beş seans daha uygulayarak 10 seansa tamamlamak önem taşıyor.
- Baş bölgesine iğne yapıldığı için işlem biraz ağrılı oluyor.
- Bu ağrı anestezik madde verilerek azaltılabiliyor.
- Mezoterapi 10 seans yapılıyor. İlk üç seansta dökülme duruyor, kalan seanslarda ise saçlar yeniden çıkıyor. Toplam 10 seansı uyguladıktan sonra, ayda bir 3-5 seans daha yapmak gerekebiliyor. Ardından da her üç ayda bir birer seans yeterli oluyor.
- Mezoterapi uygularken, tedaviyle beraber verilecek ve ağızdan alınacak ilaçlar destek oluyor. Saça uygulanacak özel saç spreyi, dektekleyici şampuan ve şekillendiriciler de iyi sonuç alınmasına yardım ediyor.
- Bazı kişilerde geriye dönüşü mümkün olan dökülmeler var. Çünkü demir, B12, biotin, çinko eksikliğinde saçlar dökülebiliyor. Ayrıca tiroid ve şeker hastalığında da saç dökülmesi oluyor. Bu kişiler de saç mezoterapisinden yararlanabiliyor.
- Saçkıran hastalığında kortizon enjeksiyonu yapılıyor. Bu sayede bağışıklık sistemi hücreleri uyarılarak, saç mezoterapisinin de uygulanmasıyla başarılı sonuçlar alınabiliyor.
- Saç ve kaş dökülmesi bir arada ise saç mezoterapisi etkili oluyor.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ