Mesai sonrası muayene başladı!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanan torba yasasına göre YÖK’e bağlı Kamu Üniversiteleri Hastaneleri’nde Öğretim Üyeleri mesai saatleri dışında ek ücret karşılığı muayene yada ameliyat yapabilecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, torba yasasının içerisinde önemli hükümler bulunduğunu belirterek yasaya göre Öğretim Üyelerinin artık mesai saatleri dışında ek ücret karşılığı muayene yada ameliyat yapabileceklerini söyledi. Yasanın Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından hastane olarak Pazartesi gününden itibaren uygulamaya başladıklarını ifade eden Özlü, “Bilindiği üzere Cumhurbaşkanımız tarafından torba yasa imzalandı. Torba yasasının içerisinde tam günle ilgili önemli hükümler vardı. Cumartesi günü itibariyle de resmi gazetede yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Torba yasadaki bazı maddeler bizi yakından ilgilendiriyordu. Bunların en başında Öğretim Üyelerimizin mesai saatleri dışında bizzat yaptıkları işlemler arasında muayeneydi. Hastalardan ilave ücret alınarak muayene yapabilecekler. Önceden de özel ameliyat , özel muayene yapılıyordu. Fakat tam gün uygulamasından sonra bu işlemler sekteye uğramıştı. Hastalarımız, hasta yakınlarımız Öğretim Üyelerimize muayene olmak ameliyat olmak veya ona bazı özel işlemleri bizzat yaptırmak üzere talepte bulunuyorlardı. Ancak bununla ilgili yasal prosedür uygun değildi. Şimdi tekrar böyle bir imkan doğmuş oldu. Pazartesi gününden itibaren hastanemizde Öğretim Üyelerimiz, Profesörlerimiz, Doçentlerimiz, Yardımcı Doçentlerimiz kendileri istemesi halinde hastanın da talep etmesi halinde özel muayene veya işlemleri yapabiliyorlar. Bunları mesai saatleri dışında yapmaları gerekiyor. Daha önceden bunlar mesai saatleri içine kaydırılabiliyordu şimdi böyle bir şey mümkün değil. Saat 16.00’dan sonra bu hastalar hastanemizde Öğretim Üyelerimize muayene olabiliyorlar ve diğer girişimleri yaptırabiliyorlar. Bu mümkün hale geldi artık” dedi.

HER ÖĞRETİM GÖREVLİSİ BUNU YAPMAK ZORUNDA DEĞİL

Yasa çıkmadan önce hastalardan bu yönde sık sık talep aldıklarını hatırlatan Başhekim Özlü, her Öğretim Görevlisinin bunu yapmak zorunda olmadığını belirterek “Daha çok hastalarımızın bu tür talepleri oluyordu. Normalde zaten bizde poliklinik, muayene hizmetleri Öğretim Üyesinin kontrolünde yapılıyordu. Polikliniğe gelen hastalarımız, asistanlarımız tarafından değerlendirilir sonra ilgili Öğretim Üyesine danışılır ön görüşü alınarak o şekilde hastalarımızın tedavisi verilirdi. Hastalarımız zaman zaman, bizzat hocamıza muayene olmak istiyorum, gerekirse ekstra ücret ödeyeyim veya hocamıza ameliyat olmak istiyorum ? şeklinde taleplerde bulunurdular. Tam gün içerisinde bu ekstra ilave ücret ödeyerek muayene olma veya işlem yaptırma imkanı yasal olarak yoktu. Şimdi artık var, bu haftadan itibaren hastalarımızın hasta yakınlarımızın bu tür talepleri olursa eğer Öğretim Üyelerimiz de uygun olmak koşuluyla bunlar yapılabilir. Her Öğretim Üyesi i bunu yapmak zorunda değil, isterse yapacak. Ancak saat 16.00’dan sonra hasta yakınları talep ederlerse, Öğretim Üyelerimiz de proğramları uygunsa böyle ilave bir ücret ödeyerek bizzat Öğretim Üyesi'ne muayene olabilecekler. Bizde uygulamaya başladık" şeklinde konuştu.

HASTALAR ARTIK DOKTORLARA DAHA RAHAT ULAŞABİLECEK

Çıkan yasayla hastaların hocalara daha kolay ulaşabileceklerine dikkat çeken Başhekim Özlü, “Bu uygulama sadece YÖK’e bağlı Kamu Üniversite Hastaneleri için geçerli. Eğitim Araştırma Hastanelerinde Devlet Hastanelerinde durum farklı. Onlara için şu an böyle bir yasal imkan yok. Hastalarımız için bu işin artısı hocalarımıza daha kolay ulaşabilir geldiler. Bizim Öğretim Üyelerimizin sadece hasta bakma diye bir görevi yok. Aynı zamanda bilimsel araştırmalar yapıyorlar, ders anlatıyorlar, asistan eğitimine katkıda bulunuyorlar. Bunun dışında uygun olan zamanı uygun olan Öğretim Üyelerimiz mesai dışında da hastaları kabul edebilecek” diye konuştu.

Manşetler