Menopozda diş kemikleri de eriyor

Kemik erimesi riskinin arttığı menopoz döneminde dişler de tehlike altında. Zira dişi çevreleyen kemiklerde de erime meydana geliyor.

Menopoz, kadınlar için biyolojik ve psikolojik olarak birçok değişimin yaşandığı zorlu bir dönem. Ağız ve diş sağlığı da menopoz döneminde en az psikoloji kadar etkileniyor.

Diş Hekimi Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, ağız ve diş sağlığının sürekliliğini sağlamak için yeterli bakımın şart olduğunu belirtti ve menopoz döneminde ağız-diş sağlığıyla ilgili şu bilgileri verdi:

Kadınlarda ağız-diş sağlığının menopoz, hamilelik, bebek emzirme ve regl dönemlerinde farklılıklar gösterdiğine dikkat çeken Dr. Kışlaoğlu, menopozda yaşanan psikolojik sorunlar nedeniyle uzunca bir süre profesyonel ağız bakımına ara verilmesinin, ağız sağlığı sorunlarının büyümesine neden olabileceğini vurguladı.

Yaşa bağlı ve cerrahi işlem sonrası gelişen menopozla kadınlarda aşırı terleme, ciltte gerginlik, sıkıntı, saç dökülmesi, osteoporoz ve kalp damar hastalıkları riskinde artış gibi sorunların ortaya çıktığını belirten Kışlaoğlu, bu süreçte en çok ihmal edilen konunun ağız bölgesindeki sorunlar olduğunu söyledi.

AĞIZ İÇİNDE DEĞİŞİKLİKLER OLUYOR
Menopoz döneminde tat değişiklikleri, ağızda yanma hissi, tükürük akışında azalmaya bağlı ağız kuruluğu, sıcak veya soğuk yiyeceklere karşı aşırı hassasiyet ve en önemlisi çene kemiğinde ve dişi çevreleyen kemikte erimenin en belirgin değişiklikler olduğunu belirten Kışlaoğlu, menopoz döneminde diş bakımına özen gösterilmesi gerektiğini aktardı.

BOL SÜT İÇİN, ŞEKERLİ GIDALARDAN KAÇININ
Günde 2 kez dişlerin düzenli fırçalanmasını ve aylık periyotlar halinde rutin diş hekimi kontrollerine gidilmesini öneren Kışlaoğlu, bu dönemde süt ve süt ürünleri tüketmenin ve şekerli gıdalardan kaçınmanın diş sağlığı açısından doğru olacağını sözlerine ekledi.

Manşetler

DUYURU-4