Memura zam pazarlığı yüzde 3+3 ile başlayacak

2.6 milyon memurun beklediği zamla ilgili Maliye Bakanlığı hazırlıklarını tamamladı. 3 Ağustos'ta başlayacak toplu sözleşme masasında enflasyon hedefi doğrultusunda yüzde 3+3 zam önerileceği öğrenildi.

Ercan Baysal

Maliye memura vereceği zam oranı ile ilgili çalışmalarını tamamladı.

Maliye'den edinilen bilgilere göre, memura Merkez Bankası'nın 2016 ve 2017 yılları için açıkladığı yüzde 5'lik enflasyon hedefi, enflasyon farkı ve refah artışı formülü ile oturulacak. Milyonlarca memur için yüzde 3+3 teklifinin önerileceği belirtiliyor.

Sendikaların ise asgari ücrete verilen yüzde 12.3'lük zam oranını göz önünde bulundurarak pazarlık masasına geleceği ifade ediliyor. Maliye'den edinilen bilgilere göre, sendikaların talep ettiği refah artışı, taban aylığı ve enflasyon farkı da göz önünde bulundurularak yapılan pazarlık sonrası zam oranının yüzde 4+4 seviyesine çıkabileceği dile getiriliyor. Koalisyon hükümeti görüşmeleri ve erken seçim ihtimalinin de memurun zam pazarlığında elini güçlendirmesi beklentisi hakim. Özellikle büyümeden refah artışı bekleyen düşük gelirli memurlara ilave desteklerin sağlanabileceği ifade ediliyor.

3+3 ile masaya oturulacak

Maliye Bakanlığı'nın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı bürokratları da toplu sözleşmeye ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyor. 2015 yılının ilk altı ayında bütçeden personel giderleri için yapılan harcamanın 63 milyar Türk Lirası'nı bulduğunu belirten üst düzey bir yetkili "2016 yılı için resmi enflasyon hedefi yüzde 5 olsa da, son açıklanan enflasyon raporunda Merkez Bankası gelecek yıl için orta noktası yüzde 5.5 olan enflasyon tahmininde bulundu. Bütçe bürokratları da bu oranları göz önünde bulundurup yüzde 3+3 zam oranı ile masaya oturacaktır. Ancak seçimler, koalisyon görüşmeleri memurun elini güçlendiriyor" dedi. 1 Temmuz itibariyle kamuda en düşük memur maaşı 2 bin 191 Türk Lirası.

10 GÜN SONRA BAŞLIYOR

Memur-Sen 836 bin 505 üye ile toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili konfederasyon. Memur-Sen, görüşmelerde öncelikli olarak 'ek gösterge oranlarının yükseltilmesini' talep edecek. 10 gün sonra başlayacak görüşmelerde Kamu İşveren Heyeti Başkanı ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı bir araya gelerek Toplu Sözleşmenin gündemini belirleyecek. 23 Ağustos'ta taraflar ya uzlaşarak toplu sözleşme imzalayacak ya da uyuşmazlık tutanağı imzalayacak.

İtfaiyecilere yanmayan elbise

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN) Genel Başkanı Mürsel Turbay, toplu sözleşme görüşmelerinde zam oranı kadar sosyal konuların genişletilmesinin de önemli olduğunu söyledi. İtfaiyeciler gibi teknik alanlarda çalışanların standartlarının iyileştirilmesinin önemine dikkat çeken Turbay, itfaiyecilere yanmayan elbise verilmesinin düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. İtfaiye araçlarına kasko yapılmasının ardından çalışanların rahatladığını ifade eden Turbay "İtfaiyecilere dayanıklı elbise alınması çok önemli" diye konuştu.

Din görevlilerine bayram ikramiyesi

Toplu sözleşme öncesi yetkili sendikalar hazırlıklarını yaparken, Türkiye'nin en büyük din görevlileri sendikası Diyanet-Sen 'Mahrumiyet tazminatı, teşvik ikramiyesi, vekil ve fahrilerin kadroya alınması' konularında ısrarcı olacak. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı, Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar "Diyanet İşleri Başkanlığı'nda görev yapan tüm personele Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile Kurban Bayramı'nda bir maaş ikramiye ödenmesini, ödenecek olan miktarın vergi kesintisine tabi tutulmamasını istiyoruz" dedi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ