Memur veya hizmetli olmayana, harcırah ödenir mi?

Memur olmayanlara da harcırah verilir mi?

6245 sayılı Harcırah Kanununda memur ve hizmetlilerin harcırah alma durumlarına detaylı şekilde yer verilmektedir. Bununla birlikte sitemize gelen bir soruda memur veya hizmetli olmamakla birlikte kurumlarca görevlendirilen kişilerin memuriyet mahalli dışına görevlendirilmesi durumunda harcırah ödenip ödenmeyeceği, ödenirse hangi maddelere göre ödeneceği hususunda tereddüte düşüldüğü görülmektedir.

Harcırah Kanununun 4. Maddesi 2. Fıkrası ile 7 ve 8. maddelerinde memur veya hizmetli olmayanların harcırah alabileceğine dair açıklamalara yer verilmiştir. Mezkür maddeler şu şekildedir:

HARCIRAH VERİLECEK KİMSELER:

Madde 4 - Bu Kanunda belirtilen hallerde:

1. Bu Kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan memur ve hizmetliler ile aile fertlerine ve aynı kurumlarda fahri olarak çalışanlara;
2. Memur veya hizmetli olmamakla beraber kurumlarca geçici bir vazife ile görevlendirilenlere;
3. Kadrosuzluk dolayısıyla açıkta kalan memurlara ve bunların aile fertlerine;
4. Hizmetlilerden cezaen olmamak üzere vazifelerine son verilenlere ve bunların aile fertlerine;
5. Memur veya hizmetlinin vefatında aile fertlerine, çocuklara refakat ettirilecek memur ve hizmetlilere;
6. Hükümlü, tutuklu veya gözetim altında bulundurulanların sevkinde ya da refakatle görevlendirilen erbaş ve erlere;
7. ( Mülga bend: 31/07/2003 - 4969 S.K./1. md.)
8. Milli ve resmi spor temasları dolayısıyla seyahat edecek sporcu ve idarecilere;
9. Birlik halinde yabancı memleketlere gönderilecek Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına ve bunların Türkiye'de bırakacakları aile fertlerine;
10. Aile ile birlikte oturulması yasak edilen bölgelerdeki askeri şahısların aile fertlerine;
11. Bu Kanunda belirtilen özel hallerde askeri öğrenciler ile erbaş ve erlere;
Harcırah verilir.

HARCIRAH HESABINDA ESAS TUTULACAK AYLIKLAR:

Madde 7 - Harcırahın verilmesinde memurun fiilen almakta olduğu aylık (Kurumların 1-4 üncü derecelerdeki kadrolarında bulunanlardan kazanılmış hak aylık dereceleri daha düşük olanların işgal etmekte oldukları kadro) derecesi esas alınır.
Hizmetlilerin harcırahı, aldıkları aylık ücret veya ödeneklerine; gündelik ile çalışanların harcırahı da gündeliklerinin 30 katına en yakın memur aylık tutarı üzerinden hesaplanır. Şu kadar ki (Ödenek mukabili çalışanlar hariç) bunların harcırahları hiçbir suretle 4 üncü derecedeki memurlara verilen miktarı geçemez.
Terfi suretiyle atananların harcırahı, terfi ettikleri aylık derecesi üzerinden ödenir.

MEMUR VEYA HİZMETLİ OLMAYANLARIN HARCIRAHI:

Madde 8 - Memur veya hizmetli olmadıkları halde bu Kanuna tabi kurumlarca geçici bir görev ile görevlendirilenlere verilecek yol masrafı ve gündelik, bunların bilgi seviyeleri ve faaliyet sahaları ile mahalli şartlar dikkate alınarak 4 üncü dereceye kadar olan memurlardan herhangi birine verilen yol masrafı ve gündeliğe kıyasen ilgili kurumca takdir olunur. 
Ancak, ilgili Bakanlığın teklifi ve Maliye Bakanlığının olumlu görüşü üzerine, bu gibi kimselerden icabedenlere 4 üncü dereceden daha yüksek memurlara ödenebilecek yol masrafı ve gündelik verilebilir.
Sözleşmeli olarak çalıştırılıp da sözleşmelerinde verilecek harcırah belirtilmiş olan kimseler hakkında bu madde hükmü uygulanmaz.

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

Sonuç olarak; yukarıdaki maddelerde belirtildiği üzere, memur veya hizmetli olmamakla birlikte kurumlarınca görevlendirilen kişilerine harcırah ödenmesi gerekmektedir.

Cihan DOĞAN

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ