Memesi alınan kadın malulen emekli olsun

Yaklaşık beş yıl önce meme kanseri olan CHP Bursa milletvekili Sena Kaleli, TBMM’ye memeleri alınmış kadınların malulen emekli olabilmeleri için teklif verdi.

Kaleli, kanser nedeniyle memelerini kaybeden kadınların bedenen ve ruhen ciddi sorunlar yaşadığını söylüyor: Memenin alınması el, kol, ayak, bacaktan olmak gibi!

Milletvekili Sena Kaleli (56) ile tek yumurta ikizi Kamil Koç Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi Sema Gülez’e 2007’de arka arkaya meme kanseri tanısı kondu. İlk tanıyı alan Gülez oldu. Henüz Kaleli’de hiçbir belirti yokken, ikizinde tümör çıkınca o da memelerini muayene ettirdi. Memesinde, kardeşinden daha farklı türde, iki milimlik bir tümör vardı. Meme kanseriyle aynı zamanlarda, birlikte savaştılar. Meme kanserli hastaların yaşadığı tüm aşamaları, güçlükleri, tereddütleri, korkuları onlar da tecrübe etti. Neyse ki memelerini kaybetmeden kanserin üstesinden gelmeyi başardılar.

İki kardeş, kendi hastalıkları geride kalınca meme kanserli hastaları unutmadılar. Kısa adı MEMEDER olan Meme Sağlığı Derneği’ni kurdular. Sena Kaleli derneğin kurucu başkanı oldu. Bahçeşehir’de bir merkez kuruldu. Halen devam eden projede 5 bin kadın, 10 yıl boyunca mamografi, ultarasonografi ve gerektiğinde biyopsiyle izlenecek. Projeyle daha şimdiden yaklaşık 30 kadının meme kanserinin erken evrede yakalanmasına vesile oldular.Ödüller aldılar. Derneğin başkanlığını şimdi Gülez yürütüyor. Sena Kaleli Meclis’e girince, meme kanserli kader ortaklarını orada da unutmadı. TBMM Başkanlığı’na Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair bir kanun teklifini hazırladı ve sundu. Kaleli bunun gerekçesini şöyle anlatıyor:

“Türkiye’de meme kanseri en sık çok görülen kanser türü oldu. Yılda en az 25 bin yeni meme kanseri vakası çıkıyor. Üstelik Türkiye’de teşhis edilen meme kanserlerinin ortalama yüzde 60’ı ileri evrelerde. Meme kanserinde en önemli tedavi yöntemlerinden biri olan mastektomi yani memenin cerrahi müdaheleyle alınması, kadında zorlanma yaratan ve psikososyal krize yol açan bir durum. Ruhsal ve bedensel anlamda el, kol, ayak, bacak ve benzeri organların kaybının yarattığı etkiyle meme kaybının yarattığı etki arasında bir fark yok.”

Meme kanseri tedavisi çok kere ameliyatla bitmiyor. Tedavi sürecinin uzun ve takipli olmasının yanı sıra uygulanan radyoterapi, kemoterapi, herseptin ve benzeri yöntemler hastada şiddetli ağrılar ve halsizlik yapıyor. Çalışmayı zorlaştırıyor. Kaleli, “Malulen emeklilik bu noktada bir zorunluluk. Hastalığın artış hızı ve görülme sıklığı göz önüne alındığında önümüzdeki yıllarda en önemli sorunlardan biri olacak. Hazırladığımız kanun teklifi, ileri evrelerde bulunan meme kanserli sigortalıların malulen emekli olabilmelerini ve meme protezlerinin de kurum tarafından karşılanmasını amaçlıyor” diyor.

Peki milletvekilleri bu konuda ne diyor? Kaleli, kadın milletvekillerinin destek verdiğini anlatıyor. Ancak erkek milletvekillerinden beklediği desteği alamadı. Kaleli, “Erkekler de prostatları alınınca malulen emekli olsunlar” diye ona takıldıklarını anlatıyor.

Ücretsiz psikolojik destek

Nihayet kanser hastaları ve yakınlarına psikolojik destek vermek için bir dernek kuruldu. Hastalar, aileleri ve onkolog, psikiyatrist ile psikologlar Psiko Onkoloji Derneği çatısı altında aynı amaç için birleşti. Dernek başkanı ve kurucu psikiyatrist Muzaffer Uyar, kanserin hastalar ve aileleri için yıpratıcı bir süreç olduğunu söylüyor. Kendi veya yakınları arasında kanser hastası bulunanlar bilir, aile, arkadaş, dost desteği önemli ama bazen bu bile yetmiyor ve daha profesyonel desteğe ihtiyaç duyulabiliyor. İşte dernek bu anlamda büyük bir açığı, ücretsiz kapamak için yola çıktı. Ataköy’deki dernekte yüz yüze veya telefonla danışmanlık verilecek, toplantılar düzenlenecek. Dr. Uyar, “Kanser bir aile meselesi. Sadece hastayı değil, tüm aileyi etkiliyor. Ailenin de bu zorlu süreçte başetmekte zorlandığı oluyor. Hastaların yanı sıra yanındakilerin de güçlü olması gerekiyor” diyor. Dernekte ayrıca tedavi için de yol gösterilecek. (212) 560 70 83.

Mesude ERŞAN - Hürriyet

Manşetler

DUYURU-4