Meme kanseri nedir? Meme kanserinde kimler risk altında? Tedavide uygulanan en son yenilikler!

Oya Başar, Nilüfer, Vahide Gördüm, Deniz Uğur... Sahne ve TV dünyasının sevilen kişileri olmanın dışında ortak özellikleri, kısa bir süre önce meme kanserine yakalanmaları.

ABD’de her 8 kadından 1’inde rastlanılan meme kanseri, Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında ve son yıllarda 35 yaş altındaki genç kadınlarda da artık sıklıkla görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre önümüzdeki yıl içinde 1.2 milyon kadın meme kanserine yakalanacak. Medical Park Göztepe Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. H. Mehmet Türk ise “Meme kanseri erken evrede yakalanırsa, tümör 1 santimin altındaysa ve koltuk altına atlamadıysa, hastanın yüzde 95 kurtulma şansı var demektir” diyor. Uzmanlar, yeni tedavilerle meme kanserinde erken evreyi bir miktar geçmiş hastalarda dahi yüzde 70’in üzerinde iyileşmenin mümkün olduğunu söylüyor. Kemoterapiye bağlı saç dökülmesi ve bulantı gibi yan etkilerde en aza indiriliyor.

Doç. Dr. Türk, “Ama şunu hiçbir zaman unutmamak gerek, meme kanseriyle savaşta en büyük görev kadınlara düşüyor. Kanser riskinden korunuyor ve erken teşhis için taramaları düzenli yaptırıyorlarsa, artık kanser kadınlardan korksun” diye konuşuyor. Türk’ün verdiği bilgiye göre genetik faktörler, meme kanserinde önemli rol oynuyor. Diğer faktörlerse, radyasyon, hormonlar. Yağ ve kaloriden zengin beslenme, meme kanseri sıklığını arttırıyor. Ayrıca doğum kontrol hapı kullanımı veya menopoz belirtilerinin önlenmesi için hormon kullanımı da meme kanseri riskini arttırıyor.

Risk faktörleri neler?
40 yaş üstünde olmak
Ailede meme kanseri olan anne, teyze, gibi kişilerin olması
Önceden meme kanseri gelişmiş kadınlarda ikinci bir meme kanseri gelişme riski yüzde 25.
Hiç doğum yapmamış olmak ya da ilk doğum yaşının 30’dan sonra olması.

Hayat kurtaran adımlar

Bu belirtilere dikkat
Memede ağrısız sertlik (kitle), memede büyüme ve asimetri. Meme başında çökme, içeri doğru çekilme, tek taraflı meme başı akıntısı, meme cildinde kalınlaşma, portakal kabuğu görünümü, koltuk altında şişlik, sertlik şeklinde ortaya çıkıyor.

Nasıl kontrol edersiniz?
Doç. Dr. Türk: Kadının âdet döneminden sonraki hafta, her ay düzenli olarak meme muayenesi, 40 yaşından sonra yılda 1 kez hekim tarafından meme muayenesi yapılması ve 50 yaşından itibaren her yıl düzenli mamografi çekilmesiyle erken teşhis sağlanabilir. 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ