Maliyet ve kalite her zaman bir arada bulunmayabilir, ancak bu iki faktör kişilerin yurtdışına sağlık bakımı amaçlı gezilerinin nedenini teşkil eder. Mesela Amerikalılar, Hindistan a, Tayland a, Singapur, Kosta Rika ve diğer ülkelere ABD deki maliyetin çok altına eklem ameliyatları, kozmetik cerrahi, dental tedaviler veya kalp ameliyatları için seyahat ederler. Bazı Amerikalılar ise, ABD de henüz onaylanmamış tedaviler için yurtdışına giderler.
Yapılan Bir Araştırmaya Göre…
2007de 750.000 Amerikalı, ABD dışında tedavi olmuştur. Bu sayı, tahminlere göre 2010 da 6 milyona çıkacaktır. Dünyanın başka yerlerindeki kişiler de medikal tedavi için ülke dışına çıkarlar ve bazen ABD ye giderler. 400.000den fazla kişinin ABD ye tedavi için geleceği tahmin edimektedir. ABD ye tedavi için gelenler için, belirleyici faktör her zaman maliyet değildir. Çoğu zaman bakım kalitesinin yüksek olması ve ileri teknoloji ve özel medikal imkanlar ve doktorlar da bu kararda rol oynarlar.
Güvenlik ve Kalite Standartları…
Başka bir ülkede tedavi olmanın, dikkatle irdelenmesi gereken zorlukları vardır. Bazı medikal turizm şirketleri, ilgi çekici yerleri pazarlamaya çalışsa da, kalite ve hasta güvenliği her zaman en önemli unsurlar olmalıdır. Medikal alanda kaydedilen gelişmelere rağmen, güvenli, yüksek kalitede sağlık bakımı elde etmek, tüm sağlık organizasyonları için zordur. Sağlık bakımı kuruluşları için etkili bakım olanakları sağlamak, istenen sonuçları elde etmek ve risksiz sonuçlar elde etmek hala zordur.
Sağlık bakımı standartları, bir tesisten diğerine oldukça değişkenlik gösterebilir. Sağlık bakımı kuruluşlarının, güvenli ve kaliteli hasta bakımı sağlama konusundaki kararlığından emin olunmalıdır. Bu kararlılığın en iyi bilinen göstergelerinden biri, akreditasyona verilen önemdir. Akreditasyon süreci gönüllü bir süreç olup, kredibilite için evrensel bir standart sağlar.
Akreditasyon Güven Verici…
Sağlık kuruluşlarının akreditasyonları 50 yılı aşkın süredir sağlık standartlarının yüksek kalitede değerlendirilip sunulması ile hasta bakımının standardizasyonuna olanak tanımaktadır. Kesin olarak bilinmemekle birlikte dünyada 25.000 üzerinde sağlık kuruluşu akreditasyon standartları, belli başlı klinik, yönetimsel ve idari fonksiyonlarını içererek, güvenli ve kaliteli sağlık bakımı elde etmeyi amaçlamaktadır. Bunun içinde enfeksiyonların önlenmesi ve kontrolü, reçete yönetimi, hasta bakımı ve insan kaynakları konuları yer almaktadır. Akreditasyon sayesinde, kuruluşlar, hasta bakımını güvenli ve kaliteli bir şekilde; verilere ve en iyi bakım şekillerine uygun şekilde gerçekleştirebilir.
Medikal turizmde birçok detay önemli…
Yurtdışına seyahat ettikten sonra ülkelerine geri dönecek hastaları bir dizi sorun bekleyebilmektedir. Akreditasyon standartları, dünyanın her yerinden uzmanlar tarafından geliştirilmiş olup, hasta bakımını, global perspektifte standardize etmek ve kalite standartlarını sürekli olarak artırmayı amaçlamaktadır.
Çeşitli akreditasyon kuruluşları hastanelere, ayakta bakım servislerine, klinik laboratuarlarına, bakım sürekliliği servislerine, medikal taşıma kuruluşlarına, çeşitli sağlık bakımı programlarına (birincil felç, maternal ve çocuk bakımı, kronik böbrek hastalıkları , HIV/Aids, onkoloji bakımı, kardiyak hastalıklar ve diyabet bakımı dahil olmak üzere) akreditasyon verir. Gelişmiş akreditasyon kuruluşları özel hukuki, dini ve kültürel faktörleri de hesaba katar.
Medikal turistler seyahate karar verirken neleri sormalıdırlar ?
1. Bir sağlık bakım kuruluşunu seçerken akreditasyon tek karar unsuru olarak düşünülmemelidir.
2. Hastalar ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmayacağına bakmalıdır. Hastalar medikal ihtiyaçlarını, bakımlarından sorumlu olacak hastane, doktor veya diş hekimiyle ile direkt olarak konuşmalıdırlar.
3. Hastaların akreditasyona sahip kuruluşlardan belli başlı beklentileri şöyle sıralanabilir: Hastalar, tedavi görmeyi düşündükleri hastanenin, tanınmış bir akreditasyon kuruluşunca tanınmış olup olmadığını öğrenmeyi istemektedirler.
4. Hastane veya kliniğin servis ve ücretleri konusunda yazılı bir tanımlaması var mı? Eğer finansal yardıma ihtiyaç duyulursa, hastanenin sağlayabileceği hangi kaynaklar var?
5. Hastane temiz mi? Hastaneyi ziyaret edip çevreye bakın. Bekleme salonlarını ve hasta odalarını görmeyi talep edin.
6. Sağlık bakım merkezi hastaların özel medikal ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeyde mi? Merkezin medikal geçmişi ve medikal durumu, karar esnasında önemli rol oynar.
7. Hastanın ihtiyaç duyduğu medikal işlem için hastanenin başarı oranı nedir? Prosedürü yapacak doktorun eğitimi nedir? Bu prosedürün ne sıklıkla yapıldığını sorun.
8. Hastane hasta haklarını ve sorumluluklarını açıklayabiliyor mu? Akreditasyon almış bir hastane hasta hakları ve sorumlulukları yazılı olan bir belgeyi size sunabilmelidir.
9. Kişisel bakım planından kim sorumlu? Sağlık bakım çalışanları özel bakım ihtiyaçlarından haberdar mı? Hasta ve ailesi medikal bakım konusunda haberdar edilecek mi?
10. Hastaneden çıkmadan önce hastaya bir çıkış planı verilecek mi? Hastalar hangi servislerin olduğunu araştırmalı ve asıl doktorun tedaviyle olan ilgisini, bakımın sürekliliği açısından araştırmalıdır.
11. Hastane hastaya çıkış sonrası yapılacak bakım konusunda bilgi sağlıyor mu? Bandaj değişimi, ilaçların alınması ve medikal cihazların kullanımı konusunda ne tip bir eğitim sağlandığını sorun.
12. Hastane, anlaşılması kolay yazılı talimatlar ile çeviri hizmetleri sağlıyor mu?
13. Bu konular akreditasyondan beklenmesi gereken hususlar arasında sınırlı bir örnek teşkil etmekle birlikte, belli başlı ana politikalar ve prosedürleri oluşturmaktadırlar.
Uzm.Dr.Sinan İBİŞ
Medikal Turizm Derneği Başkanı
www.medikalturizimdernegi.com--
sinanibis@flavius.com.tr
Kaynak: turizmhaberleri.com