Meclis’ten, doktorlara ‘panik butonu’ önerisi

Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarına çözüm bulunması için kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, raporunu tamamlayarak TBMM’ye sundu.

Rapor, Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından öldürülen Doktor Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümünde Meclis Başkanlığı’na teslim edildi. Başkanlığını Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar’ın yaptığı komisyonun 298 sayfalık raporunda 3 ana başlık altında 66 öneri sıralanıyor. Bunlardan biri de sağlık personeline, saldırıya uğradıkları ya da kendilerini tehdit altında hissettikleri anda kullanmaları amacıyla ‘panik butonları’ dağıtılması teklifi. Raporda, bu butonların kullanılması halinde ‘güvenlik güçlerinin eşzamanlı olarak olay mahalline intikalini sağlayacak düzenlemeler yapılması’ talep edildi. Ayrıca raporda, “Hasta yakınları mümkün olduğunca tıbbi müdahale alanı dışında tutulmalı, ancak bu esnada hasta yakınlarına yeterli ve etkili bilgilendirme yapılmasına imkân verecek düzenlemeler de yapılmalı.” denildi.

Önerilerden bazıları şöyle: Türk Ceza Kanunu’nda sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti caydırıcı nitelikte yeni düzenlemeler yapılmalı, cezalar artırılmalı ve verilen cezaların ertelenmemesi sağlanmalı. Tüm sağlık birimlerinde şiddet konusunda uyarıcı bilgiler içeren panolar bulundurulmalı. Hasta ve hasta yakınlarının bilgilendirilmesine özel önem verilmeli. Bilgilendirme, hastanın bakım ve tedavisinden sorumlu sağlık personeli tarafından yapılmalı. Sağlık personelinin dengesiz dağılımı ve sayısal yetersizliği giderilmeli, hastalara ayrılan süre artırılmalı. Sağlık çalışanlarının mesai ve nöbet saatleri yeniden düzenlenmeli, uzun çalışma sürelerinden vazgeçilmeli.

Şiddet ile karşılaşan sağlık çalışanına hukuki, tıbbi ve sosyal destek sağlanmalı, sağlık kurumlarında risk değerlendirmesi yapılarak, şiddet riskinin fazla olduğu alanlarda güvenlik önlemleri artırılmalı. Ambulanslarda hasta mahremiyetini ihlal etmeyecek izlem sistemleri kurulmalı. Hastane polisleri etkili, bilgili ve bu konuda eğitim almış kişilerden seçilmeli. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusuna hutbe ve vaazlarda da yer verilerek, sağlık çalışanlarının fedakârca çalıştıkları anlatılmalı.

İBRAHİM ASALIOĞLU / Zaman
 

Manşetler

DUYURU-4