Meclis’ten biyolog ve müfettişe müjde

Meclis’te kabul edilen kanun teklifiyle kimlerin iş güvenliği uzmanı olabileceğine ilişkin madde değişti. Artık biyologlar ile SGK’nın ve Bakanlık müfettişleri iş güvenliği uzmanı olabilecek.

Akşam Gazetesi Okan Güray Bülbül'ün yazısı;

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli istihdamı için öngördüğü kademeli geçişin ikinci aşaması olan 1 Temmuz 2013’e sayılı günler kala Meclis gündemine getirilen kanun teklifi ile 50’den az çalışanı bulunan çok tehlikeli ve tehlikeli işyerleri için iş güvenliği profesyonelleri istihdam etme yükümlülüğü 1 Ocak 2014’e ertelenmişti. Aynı kanun teklifiyle 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerleri ile Kamu kurum ve kuruluşlarının da işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeli istihdam yükümlülüğü 2016’ya ertelendi. Ertelemenin yanında iş güvenliği uzmanı olabileceklerin kapsamı genişletildi ve mevcut iş güvenliği uzmanlarının sertifikalarını yükseltme hakkı da sağlandı. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda kimlerin iş güvenliği uzmanı olabileceğine ilişkin maddede değişikliğe gidildi. Artık biyologlar ile SGK’nın ve Çalışma Bakanlığı müfettişleri iş güvenliği uzmanı olabilecek.

HER YIL 6 BİN YENİ MEZUN VAR

Eski yasada fizikçi ve kimyagerler iş güvenliği uzmanı olabiliyorken çoğu kez aynı fakültede eğitim görmelerine rağmen biyologları kapsamıyordu. Kanun teklifinin yasalaşmasının ardından bu ayrım ortadan kalkacak ve biyolog unvanına sahip kişiler de iş güvenliği uzmanı olabilecekler. Türkiye’de her yıl 6 bin biyoloji mezunu diploma alıyor. Ancak bu rakam sadece Fen Edebiyat Fakültelerinden mezun olanların sayısı. Benzer bir kanun değişikliğiyle iş sağlığı ve güvenliği ile sosyal güvenlik hukuku alanında dersler gören Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunlarının da iş uzmanı olabilme hakkına kavuşması beklentimizdir.

AĞUSTOSTAKİ SINAVA 35 BİN BAŞVURU

Ülke çapındaki tüm işyerlerinin iş güvenliği uzmanı istihdam etmek zorunda olması çok önemli bir istihdam alanı da doğurdu. İhtiyacın kapatılmasına yönelik sınav hakkı ve güvenlik uzmanı olabileceklerin kapsamının genişletilmesi olumlu olarak değerlendirilebilir. Bu arada ek bir bilgi... 18 Ağustosta yapılacak iş güvenliği uzmanı sınavına başvuru en yüksek seviyeye çıktı ve rakam 35Bin kişiye ulaştı. Normalde yılda yalnızca 2 kez yapılan sınav talepler çok olunca bu yıl yılda 4 kez yapılacak.

3 SORU 3 CEVAP

Maluliyet için kurul raporu şart

Soru: Kardeşim cilt kanseri ve sürekli olarak tedavi alması gerek. Malulen emekli olabilir mi? Defne Çebi
Cevap: Malulen emeklilik için 10 yıllık sigortalılık süresi ve en az 1800 gün prim şartı var. İkinci şart da SGK ile sözleşmeli bir hastaneden alınmış yüzde 60 işgöremezliği raporunun SGK merkez sağlık kurulu tarafından onanmasıdır.

Stajyerlik girişi tarihi etkilemez

Soru: Stajyer olarak sigorta girişim emekliliğimi etkiler mi? Veysel Arda Akgün
Cevap: Emeklilikte işe başlanan tarih esastır. Dolayısıyla emeklilik hakkı için staja başladığı tarih değil işe başladığı ve kendisi adına malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta kolları için prim ödendiği tarih esas alınır.

Eşimin SGK’sı beni kapsar mı?

Soru: İşsizim, işsizlik maaşı alıyorum. Bir ay sonra işsizlik maaşı hakkım bitiyor. Eşim SGK’lı, eşimin SGK’sından yararlanmak ve cezalı olmamak için herhangi bir işlem yapmam gerekiyor mu? Oğuz Kaan Ergün

Cevap: Eşinizin genel sağlık sigortasından yararlanabilirsiniz. Bunun için eşinizin sizi bakmakla yükümlü olunan kişi olarak SGK’ya göstermesi yeterli.

 

Manşetler

DUYURU-4