Mangalda beyaz et, patlıcan, biber, domates gibi alternatiflerin yanında farklı bir lezzet daha sizi bekliyor. Protein içeriğiyle etle yarışabilecek mantar, mangal severlerin bu yaz gözdesi olmaya aday.
Yazın bunaltıcı havalarında evde oturmak istemeyen herkes, kendini ya bir ağacın gölgesinde, ya mavi suların kıyısında ya da serin ırmakların kenarında bulur. Her nerede olursa olsun açık havanın vazgeçilmez keyfi, kuşkusuz mangaldır. Ancak bu yaz malumunuz et fiyatları bir hayli yüksek. Hükümetin ithal et politikası da et fiyatlarını istenilen düzeye çekmeyi başaramadı ne yazık ki. Bu nedenle mangal keyfi sekteye uğrayanlar için alternatif ızgara malzemelerini hatırlatalım istedik.
Kırmızı et yerine akla ilk gelen, beyaz et tabiî ki. Ancak kor ateş üzerinde farklı tatlar denemek isteyenler için bu yaz mantar imdada yetişiyor. İlkbaharda toplanan mantarlar haziran ve temmuz aylarında havalar yağışlı gittiği için yaz günlerinde de yetişmeye devam ediyor. Yani 'mangalda mantar' kırmızı etin tahtını ele geçirmeye aday görünüyor. Yanında biber, domates, patlıcan gibi sebzeler közlenirse lezzetinize lezzet katıyor. Ancak mantarın bilinçsizce toplanmaması gerekiyor. Aksi takdirde ölümle sonuçlanan zehirlenmelere yol açabiliyor.
Ete yakın oranda proteine sahip bir besin
Mantar, hem tadıyla hem de besin ve mineral değerlerleri ile kırmızı etle yarışabilecek nitelikte bir besin. Memorial Hastanesi diyetisyenlerinden Yasemin Sancak, ete yakın oranda protein içerdiğinden mantarın son derece değerli bir yiyecek olduğunu söylüyor. Sancak'a göre mantar, vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, çocukların büyüme ve gelişmesinde, yıpranan dokularının onarılmasında önemli bir rol oynuyor. Mantarın faydaları bunlarla da bitmiyor.
Diyetlerinizde de tercih edebilirsiniz
Mantarın diyet ürünü olduğunu belirten Yasemin Sancak: "Mantarların yağ ve karbonhidrat içeriği çok az. Bu da besin yoğunluğunun ve kalorisinin düşük olması anlamına geliyor. Bu yüzden diyet yapılırken tercih edilebilecek besin alternatifleri arasında yer alıyor. Haftada bir kez et yerine, diyette yer alabilir. Ayrıca öğünlerde sebzelerle ya da etle birlikte hazırlanarak lezzet verici ve besin değeri artırıcı olarak kullanılabilir." diyor.
Mangalda mantar nasıl yapılır?
Malzemeler: 1 kg orta boy mantar, 2 çorba kaşığı süzme yoğurt, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kekik, tuz, rendelenmiş kaşar peyniri, tereyağı.
Yapılışı: Mantarlar ayıklanıp temizlendikten sonra sap kısımları çıkarılır. Bir kapta süzme yoğurt, baharatlar ve tuz karıştırılır. Bu karışım mantarın içine konulur, üzerine bir parça tereyağı eklenir. Mantarları mangalda hafif kızarttıktan sonra kaşarlar ilave edilir ve mantar tam anlamıyla pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Mantarın içindeki faydalı besin öğeleri
B grubu vitaminleri: Metabolizmada, sinir sisteminde, hormon yapımında ve cilt sağlığında oldukça önemli.
A vitamini: Cilt, saç, göz ve kemik sağlığı ve bağışıklık sistemi için yararlı.
Demir ve folik asit: Kan yapımını ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Çinko: Hormon yapımında ve bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. Bu sayede hastalıklara karşı direnci artırır.
D vitamini ve kalsiyum: Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar ve menopoz dönemine yaklaşan kadınlar başta olmak üzere tüm bireyler için kalsiyum ve D vitamini taşır.
Bunlara ek olarak mantar: C vitamini, potasyum, K vitamini, fosfor ve bakır da içerir. Tüm bu bileşenlerle vücudun dengesini korur. Ayrıca düşük sodyum içeriği nedeniyle, kalp-damar hastalığı ve hipertansiyonu olanların da tüketmeleri uygun. Yine diyabeti olanlar da besin değeri yüksek olan bu besini protein yerine tüketebilirler.