Makyaj malzemeleri de kızlarda erken ergenliğe neden oluyor

Hormonlu gıdalar ve katkı maddelerinden sonra östrojen içeren kozmetik ürünleri de kız çocuklarında erken ergenliğe sebep oluyor.


Prof. Dr. Tetiker, "oyun çocuğu" denebilecek yaştaki bireylerin bile yaşlarıyla bağdaşmayan kozmetik malzemelerini kullandıklarının gözlendiğini söyledi. Prof. Dr. Tetiker, çeşitli ülkelerde yapılan bilimsel araştırmaların yanı sıra üniversite polikliniklerine başvuran hastalardan elde ettikleri deneyimlerin, bu kozmetik ürünleri kullananların ergenliğe daha çabuk girdiklerini ortaya koyduğunu belirtti.


"Dudak kalınlaştıran" ya da "silikonlu` diye tabir edilen ruj başta olmak üzere bazı makyaj malzemelerinin östrojen (kadın cinsiyet hormonu) içerdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Tetiker, bunun da çocukların daha erken yaşta ergenlik dönemini yaşamalarına yol açtığını bildirdi.


Prof. Dr. Tetiker, ergenliğin, çocukluktan genç kızlığa adım atıldığı bir dönem olduğunu, bu dönemde bedensel gelişim ve kişilik gelişiminin hızlandığını, kızlarda 9-10 yaş arası başlayan bu değişimin 18 yaşına kadar sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:


"Katkı maddelerinin yoğun olarak kullanıldığı herkesçe biliniyor. Gerek gıdaların raf ömrünün uzatılması, gerekse katkı maddeli gıdalar, özellikle çocuk gelişiminde olumsuz etki yapıyor. Bazen tüketimi kaçınılmaz olan bu gıdaların yanı sıra bir de kozmetik kullanımıyla zaten var olan metabolizma sorunları büyüyor, ergenliğe erken giriliyor."


Ergenlik bitmeden kozmetik kullanılmamalı


Prof. Dr. Tetiker, ergenlik döneminin fizyolojik ve psikolojik birçok soruna yol açtığını, bu nedenle bu dönem tamamlanmadan makyaj malzemesi kullanımını önermediklerini belirterek, şunları kaydetti:


"Ergenlik dönemine erken girilmesi öncelikle psikolojik sorunları artırır. Vücudundaki değişimin yanı sıra ruhsal yönden de çalkantılı olan, çabuk sinirlenen, uyum sorunları yaşayan kız çocukları, erken ergenliğe bağlı olarak, âdet (regl) görmeye de erken başlar. Bu dönem, gelişimin son noktasıdır. 16 yaşa kadar uzayabilen ilk adet dönemini erkene almak gelişimin de durmasına neden olur. Bu dönemde çocuğun genetik faktörlerin de etkisiyle boyu kısa ise adet döneminden sonra hızlı gelişim olmaz ve kısa boylu kalabilir."


Prof. Dr. Tetiker, bazı kız çocuklarının da yine genetik faktörlerin etkisiyle göğsünde yeterince gelişim olmaması halinde piyasada reçetesiz, bolca satılan göğüs büyütücü kremlere bile başvurabildiklerini söyleyerek, şöyle devam etti:


"Bilinçsizce kullanılan kozmetikler ciltte alerjik reaksiyonlar, aşırı tüylenme, yüzde kollarda, sırt ve bel bölgelerinde istenmeyen tüyler oluşturabiliyor. Ergenlikteki hormon değişimine bağlı sorunlar hakkında bize başvuran ebeveynlere, çocuklarını, hormonlu ve katkı maddeli gıdaların yanı sıra bilinçsiz kozmetik kullanımından da uzak tutmalarını tavsiye ediyoruz."

 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ