Lübnan'daki kamplarda şark çıbanı tehdidi

Suriyeli mültecilerin yaşadığı kamplarda, normalde sadece Halep'te görülen kum sineğinden bulaşan virüsün son dönemlerde salgın halini aldığı ve önlem alınmaması durumunda ciddi sorunlar doğuracağı belirtildi

Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin yaşadığı kamplarda, normalde sadece Halep'te görülen kum sineğinden bulaşan virüsün neden olduğu "şark çıbanı" hastalığının son dönemlerde salgın halini almaya başladığı ve önlem alınmaması durumunda ciddi sorunlar doğuracağı belirtildi.

Beşair Cemiyeti'ne bağlı Merkez 24 isimli sağlık kuruluşunda görevli Geçici Hastalıklar Uzmanı Dr. Mahir Kaşif, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şark çıbanı hastalığının, dünyada belli iklim bölgelerinde ve daha çok Akdeniz ve Orta Doğu'da görüldüğünü ve her türünün farklı tedavi gerektirdiğini söyledi.

"Leishmania tropica" adlı bir parazitin hastalığa neden olduğunu anlatan Kaşif, sineklerle bulaşan mikrobun hijyen ve temizlik bakımından sıkıntılı mülteci kamplarında kolayca yayılma imkanı bulduğunu kaydetti.

Kaşif, Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin bulunduğu kamplarda bu konuda sıkıntılar yaşanmaya başladığını dile getirerek, "Normalde, sadece Halep'te görülen kum sineğinden bulaşan bir türü var. Dolayısıyla bu tür sadece orada görülüyordu. Ancak, Halep'ten buraya gelen yüz binlerce mülteci var. Doğal olarak da onlarla buraya gelen sinekler de var. Son dönemlerde yayılmaya başladı. Daha da artacak bu gidişle" diye konuştu.

- "Kampları aşarak, kentlere bulaşmaya başladı"

Mikrobu, dişi sineğin taşıdığını aktaran Kaşif, şu bilgileri verdi:

"Aylardır Lübnan'da çalışıyorum. İlk başlarda neredeyse bu hastalığın adını bile duymuyorduk ancak özellikle son 2-3 aydır ciddi bir artış var. Kamplarda temizlik sıkıntısı var. Bu nedenle kolayca bulaşabiliyor. Son zamanlarda günde ortalama 15 kişi bu şikayetle geliyordu. Tespiti zor olduğu ve hastalar iş ciddi olunca geldikleri için bulaştığı halde gelmeyen ve şartlar nedeniyle gelemeyenleri de hesaplarsak durum oldukça vahim. Kampları da aşarak, kentlerde yaşayan Lübnanlılara bile bulaşmaya başladı. Çok uğraştık ancak yetkililer pek ciddiye almıyor. Büyük sıkıntı olabilir. Şimdiden önlemini almak lazım."

- Ölüme yol açabiliyor

Geçici Hastalıklar Uzmanı Dr. Mahir Kaşif, virüsün zamanla vücuda yayılmaya başladığını vurgulayarak, çıbana sebep olan parazitin, sineğin ısırdığı yerde pembe bir leke oluşturduğunu, zaman geçtikçe lekenin daha belirgin hale gelip, yara halini aldığını aktardı.

Kaşif, "Yarayı gören önemsemiyor ve sonra yara büyüyor. Ondan sonra hastaneye geliyorlar. Bazen korkunç durumlarla karşılaşıyoruz. Hastaların çoğu 'iltihap var' diye geliyor. Kendini zor belli eden bir mikrop. Çoğu zaman taramalarda çıkmıyor. Tespit etmenin tek yolu var. O bölgeden bir parça alınıyor ve inceleniyor. Teşhisi ancak böyle konuluyor" ifadelerini kullandı.

Tedavi edilmemesi durumunda virüsün önce bulaştığı yerdeki dokuyu yediğini, sonra da et ve kasları yemeye başladığını belirten Kaşif, "Hastalığın sonu ölüme kadar gidebiliyor. Bu hastalıktan ölüm oranı yüzde 2. Küçük bir rakam gibi gözüküyor ama aslında bu tür duruma göre korkunç bir rakam. Özellikle mikrop iç organlara bulaşırsa sorun büyük oluyor. Tedavisi 6 ayla 1 yıl arasında devam ediyor. Sonra kontrollere devam ediliyor çünkü tekrar yayılma riski var" diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-4