EFSUN YILMAZ - Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir kamyon şoförünün 5. çocuğu olarak dünyaya gelen ve 4 yaşında yakalandığı lösemiyi yenen Cem Kutlu (20), kanserle mücadele eden çocuklara yardım etmek için Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesini kazandı, üniversiteli arkadaşlarından hastalıkla savaşacak bir de gönüllü ordusu kurdu.
Fakülte girişinde 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası nedeniyle kurulan LÖSEV standında kanserli çocuklar yararına satış yapan ve yeni kayıtlarla gönüllü sayısını 200'e ulaştıran hemşirelik öğrencisi Cem Kutlu, hastalığını, mücadelesini ve hedeflerini AA muhabirine anlattı.
Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir kamyon şoförünün 5. çocuğu olarak dünyaya gözlerini açtığını ifade eden Kutlu, 4 yaşındayken hastalandığını ve uzun uğraşlar sonucu ALL, yani Akut Lenfositik Lösemi teşhisi konulduğunu söyledi.
Annesinin aynı dönemde ameliyat olduğunu ve kendisiyle ilgilenemediğini dile getiren Cem Kutlu, şöyle konuştu:
"Aslında olanları bana pek anlatmazlar, üzülmeyeyim diye. Ben kanserli çocukların içinden geldim, kendimi onlarla eş görüyorum. İlk teşhis konduğunda 4,5 yaşlarındaydım, evet parasızdık ama bu benim yıkılacağım anlamına da gelmezdi. Türkiye'deki herkesin yaşadıklarımızı bilmesini istiyorum. Bazı insanlar çok duyarsız, hastaları üzüyorlar. Ben onları görünce daha çok yardım etmek istiyorum. Boş kalmaktansa o çocukları güldürebilmek için çalışıyorum. Benim için önemli bir şey. Lösemi olduğum anlaşıldığında babamın pek durumu yoktu, parasızlıktan beni hastaneye 20 kilometre omzunda taşırdı. Benim hikayem diğer hasta kardeşlerime umut olsun."
- Şimdilik gözleri doluyor ama hasta çocuklar için hazırlanıyor
Türkiye'nin çeşitli hastanelerinde 4 yıl boyunca tedavi gördüğünü, artık rutin kontrollerde "temiz" çıktığını anlatan Cem Kutlu, Van'daki hastanede tanıştığı Arzu Hemşire'nin hayatında olumlu etki ve büyük iz bıraktığını söyledi.
Lösemiyle mücadele etmiş bir gencin meslek olarak hemşireliği tercih etmesinin bazı insanlar tarafından şaşkınlıkla karşılandığını belirten Kutlu, şöyle devam etti:
"Ben hemşireliği isteyerek seçtim. Annem de istiyordu. Sağlık sektöründe çocuklara büyük moral olacağını düşünüyordum. Van'da hastaneye yatarken Arzu Hemşire vardı, odasına gitmeden yanıma gelir, moral verirdi. Hatta beni gördüğünde 'büyüdüğünde, iyileştiğinde gel, seninle evleneceğim' derdi. Şimdi evlenmiş, çoluk çocuğa karışmıştır. Benim için çok önemliydi. Şimdi kanser hastası çocuklara bire bir yardım edemiyorum. Onları görünce gözlerim doluyor, içim acıyor, ağlamak istiyorum ama hemşirelik güzel meslek, sonra ben de küçük çocuklara yardım etmek istiyorum. "
Hemşirelik Fakültesi'ndeki 2. senesinde EÜ LÖSEV Topluluğu başkanlığına da seçildiğini aktaran Cem Kutlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ben burada lösemili çocukları temsil ediyorum. Onların arasından iyileştim, beni görüp tanımalarını istiyorum. Onların en büyük desteği moral, iyileşmelerinde çok etkili. Onlar için faydalı bir şey yapmak istiyorum. Maddi olarak da ufak tefek katkıda bulunmaya da çalışıyorum, bulunmasam içim elvermez."
- LÖSEV için de sevinç kaynağı
LÖSEV İzmir Sosyal Hizmetler Görevlisi Nursen Çakmaklıoğulları ise açılan stantlarda hasta çocuklar için gelir elde etmeye çalıştıklarını, seminerler ile halkı bilgilendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Tüm çalışmalarda iyileşmiş çocukların önemli bir moral olduğuna değinen Çakmaklıoğulları, "Çocuklarımızın iyileştiğine tanık olmak bizim için çok kıymetli. Onlar iyi ki varlar. Hepsinin iyileşmesini diliyoruz" diye konuştu.