ABD’de yaşayan Türk profesör Fatih Uçkun ve ekibi çocuklarda görülen löseminin nanoteknolojiyle tedavisi konusunda tıpta çığır açtı. Lösemili Çocuklar Vakfı’nın bilimsel sempozyumuna katılan Prof. Dr. Uçkun ve ekibi lösemili hücreyi ‘daha gelişmeden’ teşhis etmeyi başardı. Uçkun “Çalışmayı geliştirmek 4-5 yılı bulabilir. Ama bu süreç tamamlandığında lösemi yüzde 100 tedavi edilerek ve kontrol edilebilir bir hastalık haline gelecek” müjdesini verdi.
Halihazırdaki yöntemlerle lösemi çocuklarda yüzde 80 oranında iyileştirilebiliyor. Ancak yan etkiler de bir problem. Prof. Uçkun ve ekibinin nanoteknoloji yöntemiyle geliştirdiği yeni tedavi yöntemi, yan etkileri de azaltacak.
Naylon torba örneği
Uçkun yöntemi Radikal’e naylon torba örneğiyle açıkladı: “Yan etkisi olan ilaçları, bir naylon torbaya koyarak ağzını kapattığınızı düşünün. İlaç lösemili hücrenin içine girene kadar torbanın ağzı açılmıyor. Yani ilaç vücudun diğer organlarına zarar vermeden, direkt kanserli hücreye gidiyor. Bu yeni bir ilaç değil, ancak moleküler bir hedefin bulunmuş olması demek. Böylece onu tamamıyla ortadan kaldırmak mümkün olacak.”
Halen Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan Uçkun, bir yandan ABD Ulusal Kanser Araştırma Enstitüsü’nde çalışmalarına devam ediyor ve ABD Sağlık Bakanlığı için kanser araştırmaları konusunda bilirkişi olarak çalışıyor. 1958 yılında İstanbul Erenköy’de doğan Fatih Uçkun’un kanser tedavi ve ilaçlarını kapsayan 70’ten fazla patenti bulunuyor.
Radikal aracılığıyla mesaj
Lösemili çocukları hayata döndürmekten daha önemli bir projesi olmadığını söyleyen Prof. Dr. Uçkun “Görev yaptığımız alandaki tek gerçek, hayata sımsıkı tutunmaya çalışan o minik kahramanlardır” dedi. Uçkun Türkiye’deki tüm lösemi hastaları ve ailelerine de Radikal aracılığıyla şu mesajı gönderdi: “Lösemili çocuklar, aileler, bilim insanları, doktorlar hepimiz bir aileyiz. Beraber savaşacağız çünkü düşman ortak düşmanımız. Ve bu savaşı kesinlikle kazanacağız.”
1 hafta ömrü kaldı denilen çocuğu kurtarınca...
55 kişilik araştırma ekibi ve dünyaya yayılan öğrencileriyle, lösemiyi ortadan kaldırmak için gece gündüz çalışan Prof. Dr. Fatih Uçkun, ABD’de 1 hafta ömrü kaldığı söylenen 8 yaşındaki çocuğu, hayata döndürmesiyle dikkat çekti. Daha sonra çocuğun ABD’li ünlü işadamı Wayne Hughes’un oğlu olduğu ortaya çıktı. Hughes, Uçkun’a 200 milyon dolar bağışlayarak bir araştırma enstitüsü kurulmasını sağladı.
MİNE TUDUK