Lösemi (Kan kanseri) tedavisinde "akıllı ilaç" dönemi

İngiliz bilim insanları, lösemi hastalarını yakından ilgilendiren bir buluşa imza attı. Kan kanserine neden olan genlerin şimdiye kadar hazırlanan en detaylı haritası, kişiye özel tedavi sağlayacak.

İngiltere'de Cambridgeshire'daki Sanger Enstitüsü'nde araştırmalar yapan bilim insanları, lösemiye neden olan genlerin detaylı bir haritasını elde ettiklerini açıkladı.

Bilim insanları, bu haritayla olağanüstü bir isabetle, her biri farklı tedavilere ihtiyaç duyan 11 noktayı saptadı. Bu gelişme sayesinde 'akıllı ilaçlar' kullanılarak doktorların nokta atışı tedavi yöntemleri uygulamasının da önü açıldı. 

KEMOTERAPİ'YE GEREK KALMAYABİLİR

Bu harita sayesinde binlerce lösemi hastası, genlere bakılarak tedaviye ihtiyacı olmadığına kanaat getirilmesi halinde gereksiz kemoterapi sürecini pas geçecek.

Doktorlar da "kişiselleştirilmiş" ilaçlarla hastanın ihtiyacına göre kişiye özel tedavi yöntemleri uygulayabilecek.

Bu yeni buluş diğer kanser türlerine sağlıklı bir tedavi uygulamak için de önem taşıyor. Yıl sonunda bitmesi planlanan çalışmada meme kanseri için de gen haritası oluşturulması planlanıyor.

Buluşu değerlendiren doktorlar, "kişiye özel" tedavinin, kemoterapinin ardından kanser tedavisiyle ilgili en heyecan verici gelişme olduğuna dikkat çekti. 

NORMAL TEDAVİDEN 6 KAT DAHA ETKİLİ

Geçtiğimiz hafta ABD'de yayınlanan bir çalışma da, kişiye özel tedavinin geleneksel tedavi yöntemlerine göre 6 kat daha etkili olduğunu ve hastanın 2 kata kadar daha fazla yaşama şansı verdiğini ortaya koymuştu.

İngiltere'deki ekibine liderlik yapan Peter Campbell, bu buluş sayesinde hastaların daha kolay ve hızlı sınıflandırılarak, zaman kaybetmeden tedavilerine başlanacağına da dikkat çekti.

1540 hastadan kan ve kemik iliği örnekleri alınarak yapılan araştırma, şimdiye kadar bu konuda yapılan en büyük araştırma olma özelliğini taşıyor. 

New England Journal of Medicine'de yayınlanan araştırma sonucunda 5234 farklı DNA mutasyonunun hastaları etkilediğini ve bu bilgiler ışığında hastalığın türlerinin karakterize edilebileceği bilgisine dikkat çekildi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ