Loğusalık saç döker mi?

Hamilelikte östrojen hormonu yükseldiği için saçlar genellikle büyüme evresinde kalıyor

Doğumdan sonraki dönemde, ‘saç çıkarır ve dökülmeyi durdurur’ umuduyla satın alınan ürünlerin her zaman işe yaramadığını belirten Trikolojist Burcu Çayözü, dökülme sürecinin uzadığı durumlarda mutlaka uzman yardımı almak gerektiğini söyledi.

Ntvmsnbc'nin haberine göre, doğumdan sonraki 2-6 aylık dönemde görülen yoğun saç dökülmeleri çok sık rastlanan bir şikâyet. Uzmanlar da doğum sonrasında yaşanan saç dökülmelerini normal kabul ediyor. Sorunun sebebi, 'hamilelik boyunca yüksek seyreden östrojen hormonunun doğum sonrasında normal seviyesine inmesi' olarak gösteriliyor. Saç Sağlığı Uzmanı Burcu Çayözü, hamilelik sürecinde saçlarda meydana gelen değişiklikleri şöyle anlatıyor:

“Hamilelik boyunca, östrojen hormonunun yükselmesi sebebiyle saçlar ağırlıklı olarak büyüme evresinde kalıyor. Çok az saç normal döngüsü olan dökülme evresini yaşıyor. Hamilelikte dökülmeyen saçlar ise doğumdan sonraki 2-6 ay arasında doğal olan dökülme evresini - toplu halde- gerçekleştirip yenilenir. Dolayısıyla normal koşullarda bu geçici bir saç dökülmesidir ve kalıcı bir saç kaybı yaşanmaz. Saçlar zaman içinde aynen geri kazanılır. Ancak hamilelik sonrası dönemin fiziksel olarak da zorlayıcı bir dönem olduğunu unutmamak gerekir. Uykusuzluk, emzirme gibi aktiviteler fazla enerji sarf ettirdiği için vücudu zorlar. Bir de saç dökülmesinin yarattığı stres eklenince süreç daha da zorlaşıp uzayabilir. Bu dönemde annenin kansız kalmamasına önem verilmeli ve başka bir sağlık sorunu olmadığından emin olunmalıdır. Bunun dışında saç deri sağlığı da saçın sağlıklı dönüşünde önemli rol oynar. Saçın günlük yıkanması ve kaliteli marka şampuanların kullanılması da önemlidir.”

SAÇ ÜRÜNLERİNE DİKKAT
Normal koşullarda doğumdan sonraki bir yıl içinde saçların normal haline döndüğünü vurgulayan Çayözü’ne göre bu konuda istisnalar da var: “Çok ender rastlansa da, bazı kadınlar doğum sonrası saçlarının hiçbir zaman eskisi gibi olmadığını gözlemler. Bu durumun sebebi genellikle sağlık problemleri, stres, saça taşınan besin ve oksijenin azalması veya demir eksikliğine bağlı kansızlıktır. Piyasada satılan 'saç çıkarır veya dökülmeyi durdurur' vaadinde bulunan ürünlere bu süreçte fazla güvenmemek gerekir. Saç dökülmesi 4 aydan fazla aynı yoğunlukta devam ederse veya yeni çıkan saçların kalitesi eskisinden farklıysa öncelikle bir uzmandan yardım almak gerekir.”

BU DÖNEMLERDE SAÇ DÖKÜLMESİ ARTAR
Sağlık ve Yaşam dergisine konuşan Saç Sağlığı Uzmanı Burcu Çayözü, kadınlarda hormonal değişiklik yaşanan hamilelik sonrası, düşük veya kürtaj sonrası, doğum kontrol hapı kullanıp bırakmak ve hormon replasmanı dönemlerinde saç dökülmesinde artış olduğunu da sözlerine ekledi.

Manşetler

DUYURU-4