TÜRK Tabipleri Birliği (TBB) Merkez Konsey Üyesi Prof. Dr. Gülriz Ersöz, düzenlenen basın toplantısında, raporu çok sayıda uzman dernekle hazırladıklarını belirterek, göz yaşartıcı gazların etkilerinin uygulanma biçimi, uygulanan ortam koşulları ve maruz kalan kişilerin sağlık durumlarına bağlı olarak değiştiğini söyledi.
Söz konusu gazların zararlı etkilerinin geçici olduğu ve sonuçlarının uzun sürmediği ifade edilmesine karşın ölümle sonuçlanan olayların bulunduğunu savunan Ersöz, TTB’nin söz konusu gazların insan sağlına zararları konusunda en yetkili kurumlarla birlikte hazırladıkları “Kimyasal Silahlar Gösteri Kontrol Ajanları” isimli raporu ilgili tüm kurumlara gönderdiklerini dile getirdi.
Limonun faydası yok
Avrupa İşkencenin ve Kötü Muamelenin Önlenmesi Komitesi’nin biber gazının sakıncalarını ayrıntılı olarak belirttiğini kaydeden Ersöz, “Ne yazık ki ülkemizde Kimyasal Silahların Geliştirilmesi, Üretilmesi, Stoklanması ve Kullanımının Yasaklanması Hakkındaki Kanun’a atfen kullanılmasında sakınca olmadığı belirtilmektedir ve gazların kullanımının sınırlanmasına dair yasal düzenleme yoktur” dedi.
TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr Feride Aksu Tanık da göz yaşartıcı gazların alerjik reaksiyonlardan karaciğerdeki toksit reaksiyonlara, kalp yetmezliğinden beyin kanamasına, bronşlarda kasılmadan astım atağını tetiklemeye, gözde katarakt ve glokom gibi kalıcı sağlık sorunlarına kadar çok ciddi etkileri olduğunu savundu.
Bir gazetecinin, “Gaza maruz kalan vücudun herhangi bir bölgesine limon sürmenin faydası var mı” sorusu Tanık, “Net olarak limonun faydası olduğunu söyleyemeyiz. Gösteriye gidenlerin cebinde çaresizlikten bir limon oluyor. Gazla temas eden bölge hemen bol suyla yıkanmalı, elbiseler değiştirilmeli. Limonla gazın etkisini azaltmaya çalışmak çaresizlikten” yanıtı verdi.