Lenfödem Hastası Nesrin Ayral: "Soğan Bile Doğrayamıyordum, Şimdi Araba Bile Kullanıyorum"

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Altıparmak meme cerrahisi olan her iki kişiden birinde rastlanan lenfödem hastalığının...

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Altıparmak meme cerrahisi olan her iki kişiden birinde rastlanan lenfödem hastalığının ameliyatla yüzde 80'lere varan başarı oranıyla tedavi edildiğini söyledi. Lenfödem hastası Nesrin Ayral da ameliyat sonrası kolunu eskisi gibi kullanmaya başladığını belirterek tüm lenfödem hastalarına bu ameliyatı tavsiye etti.

Yaklaşık 4 yıl önce meme kanseri olan Nesrin Ayral, kanser tedavisi için ameliyat oldu, bu ameliyatta lenfleri de alındı, ardından kemoterapi ve radyoterapi gördü. Ameliyattan sonraki süreçte kolunda şişlik ve ciddi ağrı şikayetiyle karşılaşan Ayral, "Kanser tedavim sırasında ameliyat oldum. O ameliyatta lenflerim de alındı. Lenflerin alınmasıyla birlikte de kolumda şişlikler ve ağrılar başladı, kolumu kullanamaz olmuştum. Sonra da lenfödem olduğumu öğrendim" dedi.

Bu hastalığın kendisine çok sıkıntı çektirdiğini vurgulayan Nesrin Ayral, "Kanser ameliyatından tam bir yıl sonra aniden önce parmaklarımda, zaman zaman avuç içimde ve giderek koluma doğru yayılan bir şişlik ve ağrı başladı. İnanılmaz bir ağrısı vardı, kolumu kaldıramıyordum, yatamıyordum, şişiyor, geriliyor, sertlik yapıyordu. Soğan bile doğrayamıyordum yemek yaparken, eşim doğrayıp kavuruyordu. Bu dışarıdan görünmeyen ama insanın içini kemiren bir hastalık" diye konuştu. Bu sırada ufak tefek tedaviler gördüğünü ancak bu tedavilerin yardımı dokunmadığını belirten Ayral, uzun süre sıkıntı çektikten sonra lenfödem ameliyatı olduğunu ve bu ameliyat sonrası sağlığına kavuştuğunu anlattı.

"Tüm lenfödem hastalarına öneriyorum"

Lenfödem ameliyatı olduktan sonra kolunun eski sağlıklı haline döndüğünü ifade eden Nesrin Ayral, şunları söyledi:

"3-5 saatlik lenfödem ameliyatı sonrası kalkıp da elini kolunu kullanabilmek çok güzel. Şu an çok ağır iş yapmıyorum ama şişliği indi ve iki kolumu rahat kullanabiliyorum. Her işimi yapabiliyorum, araba da kullanıyorum. Halbuki ameliyattan önce kullanamıyordum. Benzer sorunu olan kadınların da bu imkana kavuşmaları için mutlaka cerrahi tedavi yöntemini öneriyorum."

"Hastanın hayat kalitesini artırıyoruz"

Ameliyatı gerçekleştirerek Ayral'ı sağlığına kavuşturan Acıbadem Bodrum Hastanesi Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Altıparmak da lenfödem hastalığını, "Meme ya da herhangi bir kanser veya travma sonrası lenf damarlarının tıkanmasıyla lenf sıvısının kol ve bacaklarda birikerek şişlik ve ağrı oluşturması" şeklinde tanımladı. Şişlik ve ağrının hareket kısıtlılığı, deride kalınlaşma ve yaralara yol açtığına dikkat çeken Doç. Dr. Altıparmak, "Biz bu ameliyatla lenf sıvısını toplardamarlara bypass ediyoruz ve lenf nodu transferleriyle de şişlikleri azaltıyoruz. Böylece hastalarımızın hareket kabiliyeti ve yaşam kaliteleri artıyor. Yaptığımız işlemle derinin esnekliğini, yumuşaklığını sağlıyoruz. Tamamen iyileşmek mümkün olmasa da hayat kalitesini artırıyoruz" dedi.

"Kolda yüzde 80'e varan iyileşme"

Meme cerrahisi olan hastaların yüzde 50'sinde ve radyoterapi gören hastaların yüzde 40'ında lenfödem hastalığının ortaya çıktığı bilgisini veren Doç. Dr. Altıparmak yapılan ameliyat ve fizyoterapi ile birlikte hastaların hareket kabiliyetini yeniden kazandırdıklarının altını çizdi.

Dünyada yaygın olarak kullanılan bu cerrahi yöntemin ülkemizde çok bilinmediğine işaret eden Doç. Dr. Altıparmak, "Lenfödem çaresiz bir hastalık değil. Kolda yüzde 75-80, bacakta yüzde 40-50 oranında iyileşme sağlıyoruz. Bu büyük bir gelişmedir, plastik cerrahlar olarak hastalığın büyük bir gerileme sağladığını görüyoruz" diye konuştu.

Manşetler