Laboratuvar Uzmanları Kriter Katsayıları Yönergesi (TKHK)

Sağlık Bakanlığı'ndan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görev Yapan Laboratuvar Uzmanlarının Ek Ödemelerine Esas Kriter Katsayılarının Belirlenmesine Dair Yönerge yayımlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı'ndan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görev Yapan Laboratuvar Uzmanlarının Ek Ödemelerine Esas Kriter Katsayılarının Belirlenmesine Dair Yönerge yayımlanmıştır;

 

 

TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMUNA BAĞLI SAĞLIK TESİSLERİNDE GÖREV YAPAN LABORATUVAR UZMANLARININ EK ÖDEMELERİNE ESAS
KRİTER KATSAYILARININ BELİRLENMESİNE DAİR YÖNERGE

 

Amaç

Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kaliteli ve verimli sağlık hizmet sunumunun sağlanması için sağlık tesislerinde görev yapan enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ile tıbbi histoloji ve embriyoloji uzmanlarının ek ödemelerine esas kriter katsayılarının belirlenmesidir.

Kapsam

Madde 2- (1) Bu Yönerge; sağlık tesislerinde görev yapan enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ile tıbbi histoloji ve embriyoloji uzmanlarını kapsar.

Dayanak

Madde 3- (1) Bu Yönerge 14/2/2012 tarihli ve 28559 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Temel Esaslar

Madde 4- (1) İlgili dönem kriter katsayılarının tespitine ilişkin tüm işlemler inceleme heyeti tarafından yürütülür.

(2) Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, tıbbi histoloji ve embriyoloji ile biyokimya ve mikrobiyoloji uzmanları ilgili kriterleri yerine getirip getirmedikleri hususunda belgeleriyle birlikte düzenleyecekleri raporu, her ödeme döneminin son iş gününe kadar inceleme heyetine sunar. İnceleme heyeti gerekli değerlendirmeleri yaparak ilgili tabibin veya kliniğin o dönem kriter katsayılarını belirler ve Başhekimliğe rapor halinde yazılı olarak sunar.

(3) Hizmete yeni açılan sağlık tesisinde görevli ilgili uzman tabiplerin kriter katsayıları 6 (altı) ay süreyle 1 (bir) olarak kabul edilir.

(4) Doğal afet, savaş, salgın hastalık, seferberlik, yangın vb. olağanüstü hâllere hizmet sunumunu aksatacak düzeyde maruz kalan sağlık tesislerinde görevli uzman tabiplerin kriter katsayıları olağanüstü halin meydana geldiği tarihten itibaren Genel Sekreterin kararıyla 6 ay süreyle 1 (bir) olarak kabul edilir. Bu süre Kurumca uygun görülmesi halinde 18 aya kadar uzatılabilir.

(5) İlgili kuruma naklen atanan, açıktan atanan veya Bakanlığa bağlı kurum veya kuruluşlardan geçici görevle gelen, 2547 sayılı Kanunun 38 inci maddesine göre görevlendirilen, anılan Yönetmeliğin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca en az bir ay veya daha fazla süreyle sağlık tesislerine görevlendirilen personelin kriter katsayısı 3 (üç) ay süreyle 1 (bir) olarak hesaplanır.

(7) Semt polikliniklerinde çalışan uzman tabiplerin semt polikliniğinde çalıştığı süre boyunca kriter katsayıları 1 (bir) olarak kabul edilir.

(8) Bu Yönerge ile tanımlanan kriter katsayıları personelin mesai içi ek ödeme tutarının hesaplanmasında kullanılır.

(9) Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, biyokimya ve mikrobiyoloji uzmanlarının kriter katsayılarının belirlenmesinde ilgili sağlık tesisi ve branş için Personel Dağılım Cetvelinde (PDC) öngörülen uzman sayıları esas alınır. İlgili branşta çalışan uzman sayısının PDC’de öngörülen sayıdan fazla olması halinde, kriter katsayısının belirlenmesinde PDC’de öngörülen uzman sayısının ilgili branşta çalışan uzman sayısına oranı kullanılır. Bu fıkra kapsamındaki uzmanlardan askerlik, ücretsiz izin veya geçici görev sebebiyle görevinden ayrılanlar hariç olmak üzere diğer tüm nedenlerle fiilen görev yapmayanlar da ilgili branştaki uzman sayısına dâhil edilir.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları Kriter Katsayıları

Madde 5- (1) Enfeksiyon hastalıkları kliniği bulunmayan üçüncü basamak sağlık tesisleri ile ikinci basamak sağlık tesislerinde görev yapan enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanlarının net performans puanlarının hesaplanmasında kullanılacak kriter katsayıları, Ek-1 sayılı listede yer alan kriterler ile branştaki uzman sayısı esas alınarak belirlenir.

İlgili branşta çalışan uzman sayısının PDC’de öngörülen sayıdan az ya da eşit olması halinde, aşağıdaki şekilde hesaplanır.

Kriter Katsayısı = Elde edilen puan toplamı / (150 – Değerlendirme dışı puan toplamı)

İlgili branşta çalışan uzman sayısının PDC’de öngörülen sayıdan fazla olması halinde, kriter katsayısının belirlenmesinde PDC’de öngörülen uzman sayısının ilgili branşta çalışan uzman sayısına oranı kullanılır.

Kriter Katsayısı = [Elde edilen puan toplamı / (150 – Değerlendirme dışı puan toplamı)] x (Personel dağılım cetveli ile belirlenen tabip sayısı / İlgili branştaki uzman sayısı)

(2) Enfeksiyon hastalıkları kliniği bulunan üçüncü basamak sağlık tesislerinde; klinikteki uzman sayısı dikkate alınmaksızın sadece Ek-1 sayılı listede yer alan kriterler esas alınarak aşağıdaki şekilde belirlenen kriter katsayısı, klinikte görev yapan tüm uzmanların net performans puanlarının hesaplanmasında kullanılır.

Kriter Katsayısı = Elde edilen puan toplamı / (150 – Değerlendirme dışı puan toplamı)

Biyokimya ve Mikrobiyoloji Uzmanları Kriter Katsayıları

Madde 6- (1) Laboratuvar kliniği bulunmayan üçüncü basamak sağlık tesisleri ile ikinci basamak sağlık tesislerinde görev yapan biyokimya ve mikrobiyoloji uzmanlarının net performans puanlarının hesaplanmasında kullanılacak kriter katsayıları, Ek-2 sayılı listede yer alan kriterler ile branştaki uzman sayısı esas alınarak belirlenir.

İlgili branşta çalışan uzman sayısının PDC’de öngörülen sayıdan az ya da eşit olması halinde, aşağıdaki şekilde hesaplanır.

Kriter Katsayısı = Elde edilen puan toplamı / (110 – Değerlendirme dışı puan toplamı)

İlgili branşta çalışan uzman sayısının PDC’de öngörülen sayıdan fazla olması halinde, kriter katsayısının belirlenmesinde PDC’de öngörülen uzman sayısının ilgili branşta çalışan uzman sayısına oranı kullanılır.

Kriter Katsayısı = [Elde edilen puan toplamı / (110 – Değerlendirme dışı puan toplamı)] x (Personel dağılım cetveli ile belirlenen tabip sayısı / İlgili branştaki uzman sayısı)

(2) Laboratuvar kliniği bulunan üçüncü basamak sağlık tesislerinde; klinikteki uzman sayısı dikkate alınmaksızın sadece Ek-2 sayılı listede yer alan kriterler esas alınarak belirlenen kriter katsayısı, klinikte görev yapan tüm uzmanların net performans puanlarının hesaplanmasında kullanılır.

Kriter Katsayısı = Elde edilen puan toplamı / (110 – Değerlendirme dışı puan toplamı)

Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Uzmanları Kriter Katsayıları

Madde 7- (1) Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezlerinde (ÜYTE) görev yapan tıbbi histoloji ve embriyoloji uzmanlarının net performans puanlarının hesaplanmasında kullanılan kriter katsayıları, branştaki uzman sayısı dikkate alınmaksızın sadece Ek-3 sayılı listede yer alan kriterler esas alınarak belirlenir.

Kriter Katsayısı = Elde edilen puan toplamı / (120 – Değerlendirme dışı puan toplamı)

Yürürlük

Madde 8- (1) Bu Yönerge 1/1/2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Bakan onayı ile yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 9- (1) Bu Yönerge hükümlerini Kurum Başkanı yürütür.

Ekler:

Ek-1: Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanları kriterleri

Ek-2: Biyokimya ve mikrobiyoloji uzmanları kriterleri

Ek-3: Histoloji ve embriyoloji uzmanları kriterleri

 

Yönergenin aslı ve ekleri için tıklayınız

Manşetler

DUYURU-4