Kurumumuz için düzenlenen evraklarla ilgili usulsüzlükler (İstanbul SGK)

Fatura inceleme ve reçete kontrollerimizde gerçekle bağdaşmayan, aslına uygun olmayan, tahrifat yapılan belgelerle karşılaşılmaktadır. Maalesef sağlık personeli, nasıl olsa bir şey olmuyor rahatlığıyla, yersiz geçici iş göremezlik raporları, başkasının sa

Fatura inceleme ve reçete kontrollerimizde gerçekle bağdaşmayan, aslına uygun olmayan, tahrifat yapılan belgelerle karşılaşılmaktadır. Maalesef sağlık personeli, nasıl olsa bir şey olmuyor rahatlığıyla, yersiz geçici iş göremezlik raporları, başkasının sağlık karnesine ilaç yazma, malzeme ve tedavi faturalama işlemleri sürdürülmektedir. İyi niyetli uygulamaların gölgesinde kötü niyetli kurumu açıkça istismarlar da yürümektedir. Özellikle eczane, optik, ilaç ve malzeme firma çalışanlarının başta hekimler olmak üzere tüm sağlık personelini bu işlerine alet ettiğini de gözlemlemekteyiz. Her işlemin kayıt altına alınmasıyla artık bu işlemlere ait belgeleme de son derece kolaylaşmıştır.

Kurum olarak tespit edilen sahtecilik konusunda asli görevimiz olayı tüm yönleriyle incelemek, ortaya çıkarmak ve vakit geçirmeden konuyu Adli Mercilere iletmektir. Kurumumuz kendi sorumluluğunda olan bu görevi, niyetinin ne olduğunu sorgulamaksızın, bugüne kadar kararlılıkla uygulamış ve uygulamaya devam edecektir.
Yapılan hatalı işlemlerin cezai yaptırımlarının çok ağır olması nedeniyle ilgililere aşağıdaki yasal mevzuatın hatırlatılması uygun görülmüştür. Gerekli özeni rica ederiz.

Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerinde;
“Resmî belgede sahtecilik
MADDE 204. - (1) Bir resmî belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmî belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmî belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmî bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmî belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Resmî belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması hâlinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.
Resmî belge hükmünde belgeler
MADDE 210. -
(2) Gerçeğe aykırı belge düzenleyen tabip, diş tabibi, eczacı, ebe, hemşire veya diğer sağlık mesleği mensubu, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Düzenlenen belgenin kişiye haksız bir menfaat sağlaması ya da kamunun veya kişilerin zararına bir sonuç doğurucu nitelik taşıması hâlinde, resmî belgede sahtecilik hükümlerine göre cezaya hükmolunur. “

Manşetler

DUYURU-4