Kürtaj nedir, nasıl yapılır?

Kürtaj, doğru tanımıyla küretaj, gebeliğin tahliye edilmesi işlemidir.

Kürtaj nedir, nasıl yapılır?

Kürtaj, doğru tanımıyla küretaj, gebeliğin tahliye edilmesi işlemidir. İstenmeyen gebeliklerin kürtajla tahliye edilmesinin yanı sıra, tıbbi açıdan gerekli durumlarda da gebeliğin rahimden temizlenmesi gerekebilmektedir.

Kürtaj, ülkemizde yasal olarak gebeliğin 10. Haftasına kadar yapılabilmektedir. Şayet 10. Gebelik haftası geçilmişse, kürtaj işlemine yasal olarak izin verilmemektedir. Eğer kadın bekarsa ve 18 yaşından büyükse, güvenilir ve uzman merkezde gebeliğinin 10. Haftasına kadar kürtaj yaptırabilmektedir. Bu aşamada kimseden onay alınmasına gerek yoktur. Ancak kadın evli ise, bu durumda eşinden onaylı ve imzalı bir belge alması gerekmektedir.

18 yaşından küçük olunan durumlarda anne ve babadan izin ve onay almadan kürtaj yapılamamaktadır. Şayet 15 yaşından küçükse, adli tıp mercilerince verilen karara göre kürtaj olunabilmektedir. Aksi halde herhangi bir işlem yapılamamaktadır.

Kürtaj işlemi can yakar mı?

Kürtaj, on beş dakikada tamamlanan bir işlemdir. Ancak tansiyon düşmesi ya da psikolojik sebepler dolayısıyla hastanın işlem sırasında rahatsız olmaması için genel anestezi uygulanması önerilmektedir. Lokal anestezi esnasında yaşanabilecek rahatsızlıklar sebebiyle hastanın strese girmemesi için genel anestezi daha sağlıklı olacaktır. Genel anestezi uygulandığında, kadın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmemektedir.

Kürtaj işleminin ülkemizdeki yasal boyutu nedir?

Kürtaj işlemi ülkemizde yasal olarak gebeliğin 10. Haftasına kadar yapılabilir. Sağlık sebepleri dolayısı ile gebeliğin sonlandırılması gerekiyorsa, gebeliğin her ayı bu işlem yapılabilmektedir. Bununla beraber, 18 yaşından büyük ve bekar olan her kadın, kürtaj işlemine izin ya da belge almadan başvurabilmektedir. Kürtaj işleminin 3. Kişilere bilgi verilerek uygulanması söz konusu değildir. Yasal boyutları ise; 10. Haftaya kadar olan gebeliklerde kadının evli olması durumunda eşinden izin alması, 18 yaşından küçükse anne ve babasından ya da yasal varisinden onay alması, 15 yaşından küçükse adli mercilerden onay alması gerekmektedir.

Hepsi ve daha fazlası için http://www.drismetyildirim.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ