KSÜ, "morbid obez" hastalarına umut oldu

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesine başvuran hastalar, "tüp mide ve mideye bypass" ameliyatlarıyla sağlıklarına kavuşuyor

İSMAİL HAKKI DEMİR

Aşırı kiloları nedeniyle sıkıntılı günler geçiren morbid obez hastalar, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan "tüp mide ve mideye bypass" ameliyatlarıyla sağlıklarına kavuşuyor.

Sosyal paylaşım sitesinden örgütlenen obezite hastaları, KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde gördükleri tedavinin ardından zayıflamaya başlayınca, durumu sorunlarına çözüm bulamayan diğer hastalara iletti. Bunun üzerine son 8 ayda hastaneye başvuran obezite hastaları, KSÜ Cerrahi Tıp Bilimleri ve Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ertan Bülbüloğlu ve ekibinin cerrahi müdahalesiyle istedikleri kiloya düştü.

Ameliyat sonrası hastalarıyla sürekli iletişimde olan Bülbüloğlu, onları yeni beslenme alışkanlıkları konusunda da özel seminerlerle bilgilendirdi. Hatta hastalarıyla beraber piknik düzenleyen Bülbüloğlu, yaptığı "tüp mide ve mideye bypass" ameliyatlarıyla obezite hastalarının umudu oldu.

Son bir yılda başvuran 20 morbid obezite hastası, yapılan ameliyatın ardından istedikleri kiloya kavuşurken, toplamda 2 ton kilo verdiler.

- Operasyon sonrası beslenme ve psikolojik destek şart

Prof. Dr. Bülbüloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, morbid obezitenin, özellikle gelişmiş ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde gittikçe arttığını söyledi.

Türkiye'de obezite görülme sıklığının erkeklerde yüzde 21,2, kadınlarda ise yüzde 41,5 olarak tespit edildiğini belirten Bülbüloğlu, bunun 40-69 yaş grubu arasında olduğunu ifade etti.

Obezitenin ana nedenlerinin hormonlar ve genler dışında aşırı derecede yemek ve hareketsizlik olduğunu dile getiren Bülbüloğlu, şunları kaydetti:

"Hastalarımıza mideye kelepçe yerine tüp mide ve mideye bypass ameliyatları yöntemini kullandık. Bugüne kadar Türkiye'nin yanı sıra yurt dışından gelen 250'yi aşkın hastaya bu ameliyatı başarıyla uyguladık. Uygulamayla obezite hastalarının yaşam kalitesini ve ortalama yaşam sürelerini yükselttiğimizi düşünüyoruz. Tabi yapılan ameliyatlar tek başına çare değil. Operasyon sonrası beslenme ve psikolojik destek de büyük önem kazanıyor."

- Hastaların hayalleri

Kayseri'den gelen morbid obezite hastası Metin Çalıkıran, hastaneye başvurduğunda 200 kilogram olduğunu söyledi.

Yapılan ameliyatın ardından rahatladığını ifade eden Çalıkıran, hayalinin 80 kilograma kadar düşerek, doğru düzgün elbise giymek olduğunu belirtti.

Aynı hastalığı yaşayanların kıyafet bulmakta zorlandığını dile getiren Çalıkıran, "Yürümek, koşmak ve hayat standartlarımızı yükseltmek istiyoruz. Şişman olduğunuzda yolda yürürken insanlar size bakar. Onları görmemeye çalışırsınız. Çocuklarımla bir yere gitmek istiyorum ama götüremiyorum. Artık onlarla beraber parkta oynayacak, gezmeye gideceğiz. Çok mutluyum" diye konuştu.

Adana'dan gelen Medine Savat da yıllarca kilo vermeye çalıştığını fakat başarılı olamadığını ifade etti.

İnternetten Ertan Bülbüloğlu'na ulaşarak, Kahramanmaraş'a geldiğini anlatan Savat, "Şuanda 117 kiloyum 60 kiloya düşmek istiyorum. Yıllar önce ailemi kaybettim. Artık yuvamı kurup evlenmek istiyorum" dedi.

Manşetler