Kronik ağrılara deva bitki!

Araştırmacılar geleneksel Çin tedavi yöntemleri arasında kullanılan bir bitkide bulunan bir maddenin bel ve sırt ağrıları dahil, kronik ağrılara iyi geldiğini doğruladı. Çinliler ‘kaz gagası’ (Corydalis) bitkisini yüzlerce yıldır ağrılara karşı kullanıyor

az gagası (Corydalis) Çin’in doğusunda yetişen bir bitki. Bölge insanı çok eskiden beri bitkinin köklerini toplayıp sirkeyle kaynatıyor. Genelde çaya katılan ürün ağrılara karşı kullanılıyor. Bitki eklem ağrısı dahil, birçok ağrıya iyi gelse de en önemli özelliği tedavisi olmayan kronik ağrılara iyi gelmesi.

California Üniversitesi Davis Kampüsü’nden araştırmacı Olivier Civelli, bitkinin içindeki ‘dehydrocorybulbine’ ya da DHCB bileşiminin hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda düşük seviyeli kronik ağrılara iyi geldiğini söylüyor. Bitki haşhaş ailesinden bir tür.

Civelli, haşhaş ailesinden üretilen morfin gibi ilaçların kronik ağrılara karşı kullanıldığını ancak bağımlılık etkileri nedeniyle yalnızca kısa süreli olarak kullanılabildiklerini söylüyor.

Ancak DHCB hem etkili, hem de bağımlılık yapmayan bir alternatif olabilir.

Civelli, araştırmalarına göre DHCB’nin etkisinin zamanla azalmadığını, hayvanlar üzerindeki deneylere göre ağrı kesici etkisinin 1 haftalık testler sonunda sabit kaldığını belirtiyor.

Araştırmacı bağımlılık yaratan ilaçların beyne morfin yollarından ulaştığını ancak DHCB’nin beyne ulaşmak için dopamin D2 reseptörünü kullandığını söylüyor.

Civelli ve diğer araştırmacılar, DHCB’yi Herbalome Projesi’ni yürütürken keşfetmiş. Projenin amacı geleneksel Çin tıbbındaki etken maddelerin bir listesini çıkarmak.

Yeni bir ilaç geliştirmenin fiyatının 1 milyar doları aşabildiğini söyleyen Civelli, projenin amacının ucuz ve etkili doğal bileşimler bulmak olduğunu belirtiyor.

Amacının bir bitkiyi alıp Çinliler’in neden onu 3 bin yıldır kullandığını anlamak olduğunu söyleyen araştırmacı, şimdi yeni amaçlarının ağrıları azaltan farklı bileşimler bulmak olduğunu söylüyor.

Corydalis karışımlarını internet üzerinden satın almak mümkün. Ancak Civelli güvenli olduğunu araştırmalarla onaylamadan önce bu karışımların kullanılmasını tavsiye etmiyor.

Corydalis’te bulunan etkin maddenin keşfiyle ilgili makale Current Biology dergisinde yayınlandı.

Manşetler

Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/02